Foto: Hassene Dridi

Regeringstrogna demonstrerade i helgen till stöd för premiärminister Ali Larayedh och hans parti Ennahda.

 

Mord och demonstrationer. Den senaste tiden har spänningen mellan den islamistiska regeringen och oppositionen stegrats. Den fackliga organisationen är en viktig spelare i dragkampen om makten.

I helgen genomfördes tiotusentals anhängare till det sittande regeringspartiet Ennahda (al-Nahda) en stor demonstration för att visa sitt stöd för islamistpartiet. Spänningen i Tunisien har stegrats de senaste månaderna. Landet befinner sig i en politisk kris.

Förra veckan begravdes oppositionspolitikern Muhammad al-Brahimis intill vänsterpolitikern Chokri Belaid som sköts ihjäl i februari i år. Både morden utfördes med samma vapen och en militant islamist har pekats ut som skyldig.
Oppositionen anklagar dock regeringen för att inte ha gjort tillräckligt för att lösa morden och de senaste månaderna har dragkampen om makten blivit allt tuffare.

Under våren har den feministiska aktivistgruppen Femen genomfört toplessaktioner som retat upp många islamister som i stället vill ha starkare religiösa skrivningar i den nya konstitution som regeringspartiet håller på att ta fram.

Morden har fått oppositionen att reagera och nu kommer uppmaningar till den sittande regeringen att avgå. Inte minst facket UGTT:s uppmaning om att det sittande regeringspartiet ska lämna ifrån sig makten och en teknokratisk regering ska tillsättas fram till valet i december har fått islamister att reagera.

Det tunisiska facket är ett av de starkaste i Mellanöstern. Med sina drygt 500 000 medlemmar har det börjat spela en allt mer självständig roll. Under Ben Alis tid gick facket till stor del i regimens ledband, men i slutet av diktatorns tid utmanade de honom och kom att spela en avgörande roll för att avsätta honom. Det la sedan grunden till det demokratiska valet som hölls i oktober 2011 där Ennahda vann.

De som deltog i helgens stöddemonstration för islamisterna anser, enligt brittiska BBC, att fackets uppmaning – och flera andras – att regeringen ska avgå och parlamentet upplösas är ett hot mot demokratin. Många demonstranter tror dessutom att oppositionen strävar efter att militären ska ingripa och avsätta den sittande regeringen, på samma vis som i Egypten.

Oppositionen däremot, som organiserade flera protester mot regeringen förra veckan och planerar nya denna vecka, har dock en annan bild. De anser att islamisterna försöker slå ned dem med våld.

I december förra året publicerade Arbetet en video där facket UGTT:s huvudkontor i Tunis attackerades av vad som påstås vara en paramilitär organisation med nära koppling till regeringspartiet. Det som först såg ut som en fredlig demonstration mot facket förvandlades hastigt till en gatustrid då demonstranterna tog fram svärd, käppar och stenar och gick till angrepp.

–  Jag hann låsa in mig men många av mina vänner blev slagna med glasflaskor, berättade Mohammed Ridda för Arbetet.

De senaste två veckorna har våldet från islamistiska miliser ökat och tunisiskt stridsflyg har bombat misstänkta gömställen i Chambi-området nära algeriska gränsen, rappporterar TT. En tunisisk soldat dödades på söndagen i området.