Helene Loftby, personalchef Sodexo. samt Arne Brodin, som lämnande in nomineringen. Foto: Tobias Wiklund / Unionen

– På Sodexo finns omtänksamhet. Under min komma-ut-process möttes jag bara av hjälp och stöd på jobbet, säger Arne Brodin, vaktmästare på Sodexo, som fått pris för mest hbt-vänliga arbetsplats.

– Sodexo är värt utmärkelsen. Att vara hbt-person är enkelt på jobbet. Och till det bidrar att det finns hbt-personer på alla nivåer i företaget.

Det är Unionen som delar ut priset. I fackets motivering står: För arbetet att aktivt och medvetet eftersträva ett arbetsklimat så att homosexuella, bisexuella och transpersoner kan vara sig själva på jobbet. Hbt-frågorna är ett prioriterat område för Sodexo och bygger på respekt för varje individs sexuella läggning och könsidentitet. En öppen hbt-vänlig dialog är en självklarhet på företaget.

Sodexo är ett av världens största företag och finns i över 80 länder. Företaget har 8000 anställda i Sverige. Det verkar inom servicenäringen och det betyder att Sodexo sysslar med mat, städning och vaktmästeritjänster åt andra företag.

– Det är så himla roligt att vi fått priset. Jag är så stolt. Att det är en anställd som nominerat oss visar att vår policy fungerar, säger Helene Loftby, personalchef på Sodexo.

Hon tror att ett företag måste arbeta på flera olika plan för att få en mångfaldspolicy att fingera. Det måste vara en prioriterad fråga i högsta ledningen och i andra delar av företaget. Helene Loftby berättar att chefer och nyckelpersoner på företaget runt om i världen har deltagit i workshops om mångfald för att motverka diskriminering.

Förutom utmärkelsen är det en prissumma på 5 000 kronor och pengarna går till facket.

– Jag vet inte vad pengarna ska användas till. Jag ingår ju inte i någon klubb, men jag har tänkt mig vidareutbildning, säger Arne Brodin, som är fackombud på en arbetsplats där det finns tre Unionenmedlemmar.