Fackförbundet Unionen vill premiera företag som motverkar diskriminering av hbt-personer genom ett pris som delas ut på Stockholm Pride. Årets pris går Sodexo.

– Unionen har ett ansvar att företräda alla sina medlemmar i arbetsmiljöfrågor, säger Jenny Ancher Jensen i Unionens hbt-samverkansgrupp i ett pressmeddelande.

Priset delas ut i senare idag på Pridefestivalen i Stockholm och det är 5 000 kronor som går till Unionenklubben i Stockholm på Sodexo.

Det är anställda som fått nominera kandidater till priset och Sodexos Sverigeschef Azita Shariati säger i ett pressmeddelande att det är hedervärt att en anställd nominerat företaget till priset.

Sodexo beskriver själv sin verksamhet som service management och det innebär att de anställda bland annat arbetar med fastighetsskötsel, städning och sköter lunchrestauranger.

Facken deltar i årets Pridefestival som pågår under den här veckan. Dock är fackens engagemang mindre än förra året. Då var TCO huvudsponsor och i år deltar TCO inte alls utan det är de enskilda tjänstemannafacken som är aktiva. Det kostade TCO runt en halv miljon att vara huvudsponsor och det är kostnadsskäl som gör att tjänstemännens centralorganisation inte har ett lika omfattande deltagande i Stockholm Pride i år.

Det är Vision, Lärarförbundet och Unionen som medverkar från TCO. För Unionens del är priset för mest hbt-vänliga arbetsplats den stora saken., enligt Johan Forsberg, pressombudsman på Unionens Stockholmsavdelning.

Han berättar också att Unionen kommer delta i Prideparaden på lördag under parollen: Straight, bi, homo, trans: Facket ger alla samma chans.

LO finns framför allt med på festivalen genom sitt tält, där representanter för LO-förbunden diskuterar diskriminering på arbetsplatser med festivalbesökarna. LO:s Annette Kirmo berättar att Kommunal är med och arrangerar en workshop om normer i skolan. Livs deltar med ett chokladhjul och IF Metall lär ut gravyr. Hon berättar också att LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson kommer gå med i Prideparaden på lördag.

Stockholm Pride pågår hela den här veckan. Festivalen genomförs på olikas ställen i staden. Det är på Östermalms IP och det kallas Pride Park och det är där LO har sitt tält. Pride House finns i Kulturhuset vid Segels torg och där äger möten och seminarier rum. Dessutom har Stockholm Pride aktiviteter på Stockholms gator.

Årets festival vänder sig mot Rysslands behandling av hbtq-personer. Festivalledningen uppmanar svenska makthavare att protestera mot Rysslands förbud mot det de kallar gaypropaganda och att ta upp kampen mot Putin.

I början av juni beslutade Rysslands riksdag – duman – att förbjuda propaganda för icke-traditionella sexuella relationer mellan minderåriga. Enligt ett pressmeddelande från Stockholm Pride har detta lett till ökad förföljelse av hbtq-ungdomar i Ryssland.

I samma pressmeddelande berättar festivalledningen att hbtq-aktivister fängslats när de protesterade mot att Moskva stoppat firandet av Pride i den ryska huvudstaden.