Jag vet inte hur lönsam bensinmacksbranschen är. Men jag inbillar mig att även en liten landsortsmack klarar en böteslapp på 5 000 kronor.

Det var den summa som en domstol dömde ut i skadestånd till en romsk kvinna som inte fick tanka utan att betala i förskott – för att hon var rom alltså. Det är lätt att förstå att kvinnan kände sig kränkt av den behandlingen.

Vår reporter Esref Okumus har granskat samtliga fällande diskrimineringsdomar sedan 2009. Läs mer här: Nya lagen skrämmer ingen. Inte i något fall var skadeståndet högre än innan den nya diskrimineringslagen trädde i kraft för fyra år sedan.

Ändå var ett syfte med nya lagen att höja nivåerna i avskräckande syfte.

Med för låga belopp finns risken att en arbetsgivare som inte vill anställa en gravid kvinna hellre pröjsar 30 000, som Martin Mörk, DO:s chef för rättsprocesser konstaterar.

Arbetet driver ingen vinstbringande verksamhet. Men vi skulle inte gå under för en smäll på 30 000.

Höga böter är avskräckande. Men nivåerna är också viktiga när det gäller att markera allvaret i brotten. Nu är det nästan som om domstolarna signalerar: Äh, det är väl inte så himla farligt. Lite diskriminering ska väl en kärring/gubbe/rom tåla.

Avtalsrörelsen med konflikthoten går mot sitt slut. Men i ett litet hörn av Medelpad fortsätter kampen oförtrutet. Läs om de strejkande i Fränsta. De som kämpar för något så självklart som anständiga villkor och kollektivavtal. Kanske trodde callcentret att i den där lilla hålan blir folk så tacksamma för ett jobb att de tar vilken skit som helst.

Men tji fick de.

Och till sist – missa inte Arbetsdagen. Äntligen! Äntligen får du möta en industriarbetare. En verkstadsjobbare. De är inte utdöda, vad än vissa ministrar påstår. Vi har inte undvikit att beskriva deras vardag. Flera försök har gjorts, men ibland misslyckas vi journalister att få till träffarna.

Nu – möt Lasse Olsson, robotmontör på ABB.