Marwin Nilsson visar det mest oroande. 160 000 ungdomar varken jobbade eller pluggade 2008. Efter tre år hade inget förändrats för nästan halva gruppen. 77 000 ungdomar varken studerade eller arbetade.

Foto: Janerik Henriksson

Marwin Nilsson visar det mest oroande. 160 000 ungdomar varken jobbade eller pluggade 2008. Efter tre år hade inget förändrats för nästan halva gruppen. 77 000 ungdomar hade fortfarande inte börjat börjat jobba eller plugga.

 

77 000 ungdomar har varken arbetat eller studerat på tre år. Drygt
20 000 av dessa ungdomar vet samhället inget om överhuvudtaget.

– Vi har fått en siffra på hur många ungdomar som har stora problem och riskerar att hamna utanför samhället, säger Marwin Nilsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist talar om ”alarmerande siffror”.

Men problemet är inte nytt eller okänt. Ungdomsstyrelsen har tidigare kommit med årliga rapporter om ungdomar som varken studerar eller arbetar. De visar att ungefär var tionde ung människa under 25 år ingår i den gruppen. Så har det sett ut sedan 1997.

Nu har Marwin Nilsson skrivit Arbetsförmedlingens första rapport. Den går ett steg längre. Ett exempel är att åldersgränsen höjs till 30 år. Då visar det sig att knappt hälften av dem som varken har pluggat eller jobbat på tre år är mellan 25 och 29 år.

Ungdomar mellan 16 och 19 år är den minsta gruppen, men är det är de yngsta som blir kvar längst vid sidan av jobb och skola.

Arbetsförmedlingen har kartlagt läget 2008, 2009 och 2010. Både 2009 och 2010 var det drygt 190 000 unga som varken studerade eller jobbade. Det är lite mer än en av tio.

Problemet finns i hela Sverige – men det är störst i områden med hög arbetslöshet och dåliga skolresultat.

– Det är viktigt att vi har fått fram de här siffrorna, så att man kan se hur det ser ut i olika delar av Sverige. Och det är viktigt att vi har fått fram att många har varit utanför under lång tid och därmed riskerar att permanent hamna utanför arbetslivet, säger Marwin Nilsson och fortsätter:

– Det finns en växande insikt om det finns många ungdomar som står utanför och att vi inte vet särskilt mycket om dem. Det här är något som behöver belysas.

Fakta

Unga som inte arbetar eller studerar

Här redovisas de län, kommuner och stadsdelar som har högst andel unga under 30 år som varken arbetar eller studerar.

Län:

Västmanland, Skåne och Blekinge 13 procent 2010.

Sörmland, Gävleborg och Dalarna 12 procent.

Kommuner:

Landskrona 19 procent, Perstorp 18 procent, Klippan, Burlöv, Töreboda, Köping 17 procent, Malmö, Hagfors, Grums, Smedjebacken, Bjuv, Arboga, Hallstahammar och Mellerud 16 procent. Siffrorna avser 2010.

Stadsdelar med högst andel unga som varken har jobbat eller studerat på tre år mellan 2008 och 2010:

Rinkeby (Stockholm) 13 procent, Kronogården (Trollhättan) 12 procent, Herrgården (Malmö) 12 procent, Gårdsten (Göteborg) 11 procent, Husby och Tensta (Stockholm) 10 procent och Fosie (Malmö) 10 procent.