Folkhögskoleverksamheten på Brunnsvik har förvandlats till en arbetsmarknadsutbildning i Borlänge och fastigheterna ligger ute till försäljning. Det är en irreparabel skada som många, och i synnerhet alla de inom rörelsen som fått sin bildning och skolning på Brunnsvik, upplever som ett flagrant brott med arbetarrörelsens historiska arv.

Men nu ljusnar det åtminstone beträffande arbetarrörelsens vilja att ta reda på hur dödsfallet gick till. Den ihärdige journalisten Svante Isaksson har i artiklar i tidningen Folkhögskolan och i Aftonbladet kartlagt de ekonomiska oegentligheterna inom den koncern av bolag som kontrolleras av ABF Nordöstra Stor-Stockholm och deras ombudsman Tommy Hindrikes, och som skött driften av Brunnsvik sen LO för några år sen koncentrerade all kursverksamhet till Runö folkhögskola.

Isaksson har kartlagt ett system av transaktioner mellan koncernens bolag och osunda överbelåningar av fastigheter som gör det svårt att se vart pengarna egentligen tagit vägen. Läs Isakssons artikel i Aftonbladet, ”Kapad av kapitalet”.

Nu rapporterar Isaksson från ett möte med ABF:s förbundsledning där de lägger korten på bordet och redovisar den kritik som revisionsfirman KPMG kommit med. ABF har gått in med en stödkredit på fem miljoner för att rädda den akuta krisen. Hädanefter tar ABF:s centrala ekonomifunktion över kontrollen och ska styra upp det som finns kvar av verksamheten. Läs artikeln här!

Vad som egentligen hände kommer förhoppningsvis också att behöva utredas. Var det verkligen luftaffärer som sänkte arbetarrörelsens bildningsflaggskepp, och hur kan man se till så att samma sak inte händer på andra ställen?

Såret måste rengöras innan det blir möjligt för folkbildningen att ta nya tag i en tid när den behövs mer än nånsin. Tills vidare får man tacka och gratulera Svante Isaksson för hans journalistiska insats, som man länge haft en känsla av att den pågått inför döva öron.