Arbetsförmedlingen hymlar inte med sina ­extrapriser på ­arbetskraft. Budskapet i ett utskick till arbetsgivare går rakt på sak: »Vi hjälper dig att sänka dina lönekostnader.«

Så följer några exempel: anställ en ung människa för 3 500 kronor, en långtidsarbetslös för 12 400 kronor i eller pröva någon gratis i ett halvår.

Budskapet får Hotell- och restaurangfackets vice ordförande Therese Guovelin att tänka på det lönedumpande bemanningsföretaget Hyrletts prislista: Städpersonal och diskare från 132 kronor i timmen, industripersonal från 142 kronor i timmen och så vidare.

– Nu gör Arbetsförmedlingen likadant. De säljer människor som en vara med reklamationsrätt i sex månader. Prova någon gratis och betala inte förrän du är nöjd med varan, säger hon.

Handels ordförande Lars-Anders Häggström anser att politiken går ut på att skapa låglönebranscher där man ska klämma in så många arbetslösa som möjligt.

– Statliga pengar används för att sänka lönerna, anser han.

Fastighets ordförande Hans Öhlund tar städbranschen som exempel. Där finns alla sorters bidragsjobb.

– Bidragen skapar inga jobb. De leder bara till undanträngning. Om man bara har som mål att trycka ut folk till jobb med bidrag och inte bryr sig om ordning och reda på arbetsmarknaden, så blir det fel, säger han.

Han tycker att det känns märkligt att läsa Arbetsförmedlingens reklambudskap.

– Men det är inte Arbetsförmedlingen som bestämmer reglerna. De styrs av politiska beslut.

Besluten fattas på arbetsmarknadsdepartementet. Niklas Gillström är pressekreterare hos arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M).

– Det är alltid positivt att Arbetsförmedlingen informerar om de stöd som finns för att hjälpa personer som varit utan arbete under en längre tid att komma in i arbete. Genom att vi sänker arbetsgivarnas kostnader ökar chansen för de här personerna att få arbete, men många arbetsgivare känner inte till vilka möjligheter som finns, förklarar han.

 

annonser på Platsbanken förra tisdagen innehöll ordet nystartsjobb. ”Det är meriterande om du är berättigad till nystartsjobb”, står det i en annons. Anställningsstöd gav 14 träffar. Workcare Sverige annonserar efter två lagerarbetare och en vaktmästare ”som lämpligen bär ekonomiskt stöd” hos Arbetsförmedlingen.