Medlemmar i fackföreningen Syndikalisterna har sålt jobberbjudanden till människor från länder utanför EU. Mellan 20 000 och 40 000 kronor har de fått betala till facket för att få komma hit och jobba.

Flera medlemmar i Syndikalisternas lokala samorganisation Västerorts LS har alltså tagit betalt av människor som kommit hit för att jobba. Det rör sig om summor på 20 000–40 000 kronor för ett jobberbjudande, mest som städare men även inom bygg- och restaurangbranscherna. Enligt Ekot, som avslöjar uppgifterna, handlar det främst om människor från Latinamerika.

En anställning är ju en förutsättning för att få ett tillfälligt arbetstillstånd för människor utanför EU. De människor som har betalat för att få jobb vågar inte låta sig intervjuas, då de är rädda för utvisning. Men de vittnar om att flera fackliga personer mot betalning erbjudit dem jobb i egna eller andras företag.

Enligt Syndikalisternas generalsekreterare Liv Marend utesluts nu Västerorts LS från fackföreningen.

– Vi har uteslutit dem på grund av att stora delar av deras verksamhet strider mot våra principer och värderingar. De har haft en bristande intern demokrati och det är stora luckor i deras redovisning. Vi har sett att det har förekommit oegentligheter, säger hon till Ekot.

Arbetstillstånd

• Migrationsverket ansvarar för arbetstillstånd till människor utanför EU.

• Ett tillstånd gäller i två år, och endast hos den arbetsgivare du fått jobb hos.

• Den som vill byta jobb har tre månader på sig att hitta nytt. Annars återkallar verket tillståndet.