Hur ska, kan och bör man hylla en älskad artist och förebild? Ett bra sätt är att göra som de elva medlemmarna i gruppen Music Is The Weapon. De imiterar inte Fela Kuti utan spelar vidare med förebildens musik som hjärta och med sitt eget musicerande som själva livet. Ettriga gitarrer, stenhårt blås och frenetiska slagverk lägger grunden med Fela Kutis afrobeat. Fast rytmerna – ännu tyngre och tuffare – kommer nu lika mycket från 2000-talets Stockholm som från 70-talets Lagos, Nigeria. Sen kan orgeln eller en saxofon börja resa upp i rymden och spela fritt över musikgränserna á la 60-talets rockmusik. Genre: psykedelisk space afro, kanske. Gruppens namn har hämtats från en filmdokumentär om Fela Kuti medan låttitlar som ”The Elk And The Vault”, ”Vredens duvor” och ”The Space Is Yellow” anger musikalisk riktning. Music Is The Weapon svänger tyngst i Sverige men spelar faktiskt också musik för hjärnan.

Bengt Eriksson

Kolla alla veckans CD!

Veckans CD

Moving Foundations and Outer Space

Artist: Music Is The Weapon

Skivmärke: MITW Records

 

Nya albumet med gruppen Music Is The Weapon finns på Spotify. Även gruppens debutalbum finns på Spotify.

Officiell musikvideo till en av låtarna, ”We Will Never Stop”, på nya albumet med Music Is The Weapon. Finns på YouTube.

Se och hör Music Is The Weapon spela låten ”Horn Of Africa” på releasespelningen för nya albumet. Finns också på YouTube.

Se och hör en kort live-inspelning med Music Is The Weapon på Fasching i Stockholm för några år sen. Även detta på YouTube.

Hen som eventuellt inte har hört (?!?!) Fela Kuti själv måste förstås också lyssna på förebilden. Det finns en lång rad album med Kuti på Spotify. Låten ”Zombie” är en av mina – många – favoriter.