Foto: Erik Mårtensson

Helle Klein tar den 1 maj över som chefredaktör och vd på Dagens Arbete. Som chefredaktör vill Helle Klein fokusera på de fackliga rättigheterna, arbetsmiljön, människosynen och ordning och reda på arbetsmarknaden, något som hon ser som hotat i dag.

Vad vet du om industrin Helle Klein, nyutsedd chefredaktör på Dagens Arbete?

– Näe, jag är ingen expert på industrifrågor – men det är däremot DA:s redaktion som gör ett fantastiskt jobb med nyheter och reportage om industrin. Och samtidigt har jag hållit på med politisk journalistik och opinionsbildande i 20 år, och då förstås följt med även i de frågorna.

Vilken sorts chef blir du på DA?

– Mer opinionsbildande än administrativ … även om det också hör till. Jag ska bli en röst i samhällsdebatten för tidningen och tidningens frågor. Och jag ska också driva opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar i bred mening.

Viktigaste frågorna för en facklig tidning 2013, tycker du?

– I tider av massarbetslöshet och varselvågor närmar vi oss en situation som liknar 30-talet. Då blir de fackliga rättigheterna, arbetsmiljön, människosynen och ordning och reda på arbetsmarknaden allt viktigare.

Och vad händer med prästjobbet?

– Präst är man alltid, men just nu får kyrkan vänta. Min arena blir journalistiken igen.

 

Helle Klein börjar jobbet som chefredaktör och vd på Dagens Arbete den 1 maj. Hon har varit chefredaktör för Örebro-Kuriren, ledarskribent och politisk chefredaktör på Aftonbladet och präst i Nacka och Sofia församlingar i Stockholm