Också 2012 har varit ett bra skivår. Ja, minst lika bra som tidigare år. De internationella skivkoncernerna må säljas och köpas (eller snarare köper de upp och sväljer varann). Och snart kan alla skivaffärer vara nedlagda också för att yngre musiklyssnare föredrar att ladda ner digitalt eller lyssna på nätet istället för att köpa fysiska skivor.

Men inte spelas det in och ges ut färre skivor för det. Nej, tvärtom! Under min tid som musikskribent har jag aldrig fått så många spontant utskickade recensionsskivor – eller länkar på nätet – som det senaste året.

De små skivbolagen, som kanske bara ger ut två, tre skivor per år, är så många nu att det blivit omöjligt att hålla koll på alla.

Äldre skivköpare brukar sucka över att den välsorterade skivaffären är ett minne blott. Och visst kan  jag också sakna känslan av att gå runt och bläddra, titta och känna på skivorna – och köpa tills kreditkortet brinner!

Men aldrig har jag besökt ett skivvaruhus som varit så innehållsrikt som det gigantiska utbud som nu finns ett  tangentklick bort. Bara att gå in på Spotify, för att ta ett exempel, och starta resan mellan artister, genrer och världsdelar.

Numera behöver ju inte heller skivorna ha någon svensk distributör. Skivor från de flesta av jordens alla hörn är lika geografiskt nära och lättillåtkomliga.

Under 2012 har jag varje vecka – med undantag för sommar- och juluppehållen – valt ut ”Veckans CD” till arbetet.se (ibland publicerat också i papperstidningen). Det kan vara vilken sort musik som helst, från sångpoeten Leonard Cohen till sundamusik från Indonesien, från finsk folkmusik på kantele med Kardemummin och fadosång med Carminho till nu-punk med Dalaplan och politisk rock med Nike & Röda Orkestern. Osv, osv…

Ett enda kriterium: musiken ska vara intressant och bra.

Som avslutning på året har jag satt ihop en spellista på Spotify med titeln ”Erikssons årsbästa 2012 (i spontan oordning)”. Ingen rangordning utan lyssna och välj dina egna favoriter. Speltid: cirka fem timmar (alltså som en samlingsbox med fem CD-skivor).

En låt från varje CD som jag skrivit om under året (med undantag för något album som försvunnit från Spotify och ett par som aldrig kommit dit). Dessutom plussade jag på med låtar från några andra bra album, som nästan lyckades kvalificera sig till ”Veckans CD”.

Som sagt, 2012 har varit ett innehållsrikt skivår.

God jul och Gott nytt år!

Vi hörs igen 2013…

Bengt Eriksson