Miss maj utförsäkras snart för andra gången. Foto: JOHN ASH

Statsminister Fredrik Reinfeldt, socialminister Göran Hägglund och socialförsäkringsminister Ulf Kristersson har alla tackat nej till ett exemplar av ”Vanligt folk” –  Sveriges första kalender med sjuka och arbetslösa.

– Vi är vanligt folk. Vem som helst kan bli sjuk eller arbetslös. Vi är inte arbetsskygga eller lata, berättar Lotta Larsson, aktiv i styrelsen för Solrosuppropet som kämpar mot utförsäkringar och fas 3.

Påskuppropet blev Solrosuppropet, två dagar med manifestationer landet runt. I höstas blev Solrosuppropet en förening med folk här och där. I Norrköping finns en aktiv lokalavdelning som ordnar torgmöten och skriver debattinlägg.

Idén om kalendern föddes när medlemmarna spånade om hur Solrosuppropet ska nå ut. Arbetsnamnet var Broken Babes. Det lät passande för en kalender med människor som blivit tilltufsade i livet.

De lyckades ro projektet i hamn utan pengar till annat än själva tryckningen. Arbetets Museum lånade ut lokaler för fotografering.

– De ville veta att vi inte skulle vara nakna.

Fotografen John Ash, som själv har varit i fas 3, tog bilderna. Två elever från Plusgymnasiet sminkade modellerna.

Solrosuppropet har tryckt upp 500 exemplar av kalendern. Ungefär 300 är sålda så här långt. Det betyder att projektet går jämnt upp.