Foto: Eva Vaihinen

Hit, till Hagagatan i Stockholm, har bland annat Sekos förbundskontor flyttat. Men flera anställda, bland annat städare, följer inte med.

 

Tretton personer har sagts upp när Byggnads, Fastighets, Elektrikerna, Målarna och Seko flyttat ihop. Flera var städare. Seko hör till de hårdaste kritikerna mot bolag som tar över verksamhet och inte låter exempelvis städare följa med.

Men nedskärningarna i samband med facksammanslagningen är något helt annat, anser Seko.

Elektrikerna, Fastighets, Målarna och Seko flyttade in hos Byggnads på Hagagatan i Stockholm i början av september. Därmed var den fysiska sammanslagningen av fem fack i 6F ett faktum. En del av sammanslagningen innebär att de fem förbunden ska ha gemensam administration. Därför bildades bolaget Fasab.

I och med sammanslagningen blev sju anställda från Seko, tre från Byggnads, två från Elektrikerna och en person på Fastighets uppsagda på grund av arbetsbrist. Det handlar om IT-personal, administratörer och framför allt städare.

Att just Seko inte tog med sina fyra ”egna” städare, som jobbat mellan tio och femton år på förbundet, har rivit upp känslor. Seko är starkt kritiskt till att städpersonal inte får följa med när nya bolag tar över kontrakten vid upphandlingar, som till exempel när SJ inte tog över personalen från ISS Trafficare när man återtog tågstädningen i egen regi i år.

– Jo, den frågan diskuterades även här bland våra egna ombudsmän. Men man kan inte jämföra äpplen med päron. Vi hade inget att erbjuda städarna. Skulle vi flytta med dem och säga upp dem samma dag som vi kom hit? frågar sig Gun Lagergren, personalchef på Fasab och tidigare personalchef på Seko.

Skillnaden ligger i att det redan fanns ett annat bolag som sköter lokalvården på Hagagatan. Fasab tog inte över Sekos städverksamhet.

De uppsagda som hade administrativa tjänster erbjöds nya uppgifter, men tackade nej. Samtliga uppsagda får lön i 16 månader, det vill säga 2013 ut. De är arbetsbefriade och kan ta nya jobb och behålla lönen från Seko. De får sex månaders semesterersättning och sex månaders inbetalning till tjänstepension. Och den som vill gå en utbildning kan få bidrag till det. Tre av städarna var i åldrarna 25 till 35, medan en hade passerat 55 år.

Var ni nöjda med omställningsavtalet?

– Ja, det får man väl vara. Det handlar alltid om en kompromiss. Samtidigt som man alltid tycker att man kunde fått lite mer, säger Veronika Alneborn Ödmark på Handels som var med och förhandlade om övergången.

Hur mycket förbunden sparar på nedskärningarna är inte klart i dagsläget.

– Nej, och det kan jag inte diskutera. Men sparandet kommer inte förrän 2014 och 2015 eftersom de har löner fortfarande, säger Gun Lagergren som är personalchef på Fasab.

Fakta

Fyra flyttade in

Fyra förbundskontor har flyttat till samma adress i Stockholm, där Byggnads och Kommunal redan sitter. De som flyttat in är alltså: Elektrikerna, Fastighets, Målarna och Seko. Delvis handlar sammanslagningen om att öka det fackliga samarbetet. Men framför allt om att spara pengar: ”Mer fack för pengarna” har mottot lytt.