Foto: Joao Henriques

Demonstrationer i Portugal mot EU:s krispolitik i samband med den tyska förbundskanslern Angela Merkels besök. I morgon, onsdag, genomför fackliga organisationer i 23 länder i Europa för första gången en samordnad manifestation.

 

Generalstrejker, demonstrationer och manifestation kommer att genomföras av ett 40-tal fackliga organisationer i 23 länder i Europa. Enligt Europafacket är det första gången det sker en sådan omfattande samordning mellan facken.

– Det kommer att bli strejker i Spanien, Portugal, Grekland och Italien och en stor demonstration i Frankrike, säger Patricia Grillo på Europafacket EFS då hon svarar på frågan var den fackliga aktionsdagen kommer att märkas mest i morgon.

Europafackets hoppas att aktionsdagen ska leda till att EU och EU-länderna ska ändra sin krispolitik. 
De tuffa åtstramningarna har, enligt facket, snarare förvärrat krisen och varit en väg bort ifrån den.

– Till och med Internationella valutafonden (IMF) har sagt att åtstramningspolitiken inte varit lyckad, säger Patricia Grillo.

Mest kommer aktionsdagen märkas i Sydeuropa, men även länderna i Norden deltar.

Det danska facket FTF ska på sin kongress i morgon anta en solidaritetsdeklaration som ett stöd för löntagare som drabbats av nedskärningar under krisen. 
De finska centralorganisationerna SAK, STTK och Akava, har bokat in ett möte med den finska premiärministern. Det finska fackets kritik mot en tuff åtstramningspolitik ska också skickas vidare till den finska EU-kommissionären Olli Rehn och Europaparlamentet.

I Sverige har facket skickat ett brev till den spanska premiärministern där de protesterar mot den förda politiken. Dessutom ordnar LO ett seminarium samt släpper rapporten ”Demokrati som hinder för EU:s fria rörlighet”. I den skriver författaren Johan Danielsson att de stora förändringarna på EU:s arbetsmarknad innebär att ”den europeiska fackföreningsrörelsen stöd för fortsatt europeisk integration inte längre kan tas för given.”


Enligt Lise-Lotte Lenberg, chef för LO:s internationella enhet, strejkar inte det svenska facken i morgon eftersom det råder fredsplikt. Några stora demonstrationer har inte heller LO planerat.

– Vi har inte den traditionen i Sverige. Så länge vi har möjlighet sätter vi oss i stället vid förhandlingsbordet. Men vi kan mobilisera om det är något som är väldigt påtagligt för de svenska löntagarna. Då a-kassan försämrades höll vi en stor manifestation, säger Lise-Lotte Lenberg.

Europafacket uppger att de inte vet hur många som planerar att delta i strejkerna och demonstrationerna i morgon.

– Det mest intressanta tycker jag är att det görs en stor koordinerad facklig aktion i flera länder. Det är första gången det sker i Europa, säger Patricia Grillo.