Republikanerna sörjer men facket firar. En lättnadens suck, kommenterar den amerikanska fackbasen Richard Trumka beskedet om att demokraten Barack Obama återväljs som president.

Den amerikanska affärsmannen Donald Trump reagerade kraftigt då det stod klart att väljarna gett demokraten Barack Obama förnyat förtroende som USA:s president.

På twitter skriver han att valet är en katastrof för demokratin och att USA är nu är en delad nation som nu står inför stora problem i framtiden.
Uppgivenheten var stor bland republikanerna men den fackliga sidan jublade över att det blir Obama som får sitta i Vita huset de kommande fyra åren.

Richard Trumka, som basar över det amerikanska facket AFL-CIO, säger i en kommentar att många arbetare nu drar en lättnadens suck.

– I kväll firar arbetare över hela landet, hävdar han.

Facket skriver dessutom i ett pressmeddelande att ”Osama är död och GM vid liv och snart kommer ekonomin att börja ånga igen”.

AFL-CIO, som motsvarar svenska LO, välkomnar dessutom ett samarbeta med Barack Obama.

Detta trots att de senaste fyra åren har varit något av ett fackligt anitklimax. 
Förhoppningarna var stora då Barack Obama tog över 2008.

Facket drömde om nya lagar som skulle underlätta organisering och ett nära samarbete med en välvillig president som tog över efter republikanen George W Bush. Många av drömmarna kom dock att grusas. I flera delstater har facket tvingats till ett försvarskrig för att värna sin förhandlingsrätt.

På flera områden har också demokrater och fackliga intressen krockat. Främst är det lärarfacket som varit i konflikt med demokrater som velat göra förändringar i utbildningsväsendet.
Den ekonomiska krisen har också bidragit till de fackliga positionerna har försvagats. Trots det kämpade facket får att få Obama återvald.

Alternativet Mitt Romney, som bland annat gick till val med tuffare tag mot facket, var mer skrämmande.

Vissa republikaner säger sig nu vara oroliga för vad som kommer att hända med den ekonomiska utvecklingen.

– Valet är en katastrof för USA:s ekonomi sa republikanen Sarah Pallins efter Obamas seger.

Men ekonomin har varit en av de viktigaste valfrågorna och det står nu klart att väljarna haft ett större förtroende för Obama än affärsmannen Mitt Romney.