Foto: Thanassis Stavrakis

Personal i grekisk kustbevakning protesterar mot offentliga nedskärningar i Athen på torsdagen den 1 november.

 

Euron föll till den lägsta nivån mot dollarn på två månader på måndagen, på grund av en ny våg av oro på marknaden inför veckans grekiska parlamentsbeslut om nya åtstramningar.

På räntemarknaden ökade samtidigt räntegapen mellan Nord- och Sydeuropa. Räntan på Tysklands tioåriga obligation föll till den lägsta nivån sedan början på september, medan spanska och italienska räntor steg.

Greklands regering ska på måndagen presentera ett omstritt paket med åtstramningar, som krävs av långivare för att det ska bli aktuellt att betala ut nya nödlån till det konkursmässiga landet.

Inför den avgörande omröstningen i parlamentet på onsdag har det minsta av de tre koalitionspartierna i regeringen sagt att man inte kan stödja förslaget. Därtill har flera parlamentariker från de andra två partierna hoppat av, vilket enligt grekiska medier innebär att regeringspartiernas majoritet i parlamentet har krympt till mellan 154 och 159 av 300 mandat.

I protest mot nedskärningarna har Greklands ledande fackförbund utlyst demonstrationer och två dygns generalstrejk från och med tisdag.

Grekland, inne på femte året av recession och med rekordhög arbetslöshet, har till följd av den djupa krisen haft två nyval och fyra olika premiärministrar inom loppet av ett år.