Foto: Lasse Hejdenberg

Göran Andersson lär andra bönder hur man minskar riskerna.

 

Lantbrukaren Göran Andersson i Linköp­ing förlorade ena benet i en skördetröska för några år sedan. I dag åker han runt till andra bondgårdar för att prata säkerhet.

Han är glad men inte förvånad över att dödskurvorna äntligen börjat peka nedåt. Efter många år med minst ett dödsfall i månaden har det skett en attitydförändring bland lantbrukarna, som förr eller senare måste synas i statistiken, konstaterar han.

– Synen på farorna med för långa arbetsdagar, stress och ensamarbete är annorlunda i dag. Intresset för säkerhet har växt.

Göran Andersson är en av totalt 180 utbildade handledare vid projektet Säkert bondförnuft med 36 000 deltagare. En gång i tiden var han också ”en sån där” bonde som kunde jobba hur mycket som helst i alla väder, och som ständigt glömde bort sig själv.

Först efter olyckan insåg han vikten av ”den sociala biten” och att man måste vara lika noga med sig själv som man är med sin maskin.

Han minns olycksdagen i minsta detalj. Det regnade ymnigt och han var mycket trött. Fysiskt var han ute på åkern, men i tankarna var han borta i ladugården och fixade till en del saker.

Han bar en arbetsoverall som var lite för stor. Egentligen var han färdig med dagens skörd, men skulle bara ta lite spannmål som han råkat missa.

Det var då som ena ärmen fastnade i skruven på skördetröskan och han drogs med. Overallen förvandlades till ett rep och han hade ingen chans att komma loss.

Men han hade tur ändå, eftersom maskinen gick sönder efter att ha kapat hans ena ben. Annars hade han dragits in ännu djupare och kanske inte överlevt olyckan.

– Det där med ”jag ska bara” kan vara en otäck genväg.

Nej, gör inte det bara, uppmanar han vid gårdsbesöken.

– Och ge er aldrig på saker direkt, oavsett om det är ett träd som fallit eller en maskin som gått sönder. Ta ett steg tillbaka i stället och använd ditt förnuft.

 

Läs också Färre dödsolyckor än någonsin

Fakta

Säkerhet på gården
Göran Anderssons fyra råd:
• Rör aldrig en maskin som är i gång. Stäng av den först.
• Ät och sov regelbundet.
• Undvik långa pass.
• Glöm inte bort dig själv och den sociala biten.

Säkert bondförnuft är ett landsomfattande projekt som finansieras med statligt stöd och drivs av Lantbrukarnas riksförbund, Institutet för jordbruks- och miljöteknik och Sveriges lantbruksuniversitet. Bland annat besöker handledare gårdarna och utbildar lantbrukare, deras familjer och anställda för att höja säkerheten på gården.
Målet är att halvera antalet olyckor i jord- och skogsbruket på fyra år.