– Jag organiserar dem som alla säger är svåra att organisera. Men de är inte svåra, det är bara det att ingen frågat, säger ombudsmannen Lisa Björck, Kommunal.

Att unga, bemanningsanställda och de med osäkra anställningar skulle vara svåra att organisera stämmer inte, anser Lisa Björck som sedan ett år är ansvarig för organisering på Kommunal. Trots mycket tal om att sätta rekryteringen högst på agendan allt sedan medlemsraset tog fart i mitten av 00-talet, har inte mycket hänt, tycker hon.

– När vi hade starka arbetsplatsorganisationer var det nog klokt att prioritera det juridiska, att bli proffs på kollektivavtalen. Men när inte basorganisationen finns, måste vi lägga resurser på att bygga upp en sådan.

2009 till 2011 arbetade Lisa Björck med att utveckla metoderna på Transport, med hjälp från det amerikanska servicefacket SCIU. De första åtta månaderna blev 200 personer aktiva. Många var unga, med annan etnisk bakgrund och hade osäkra anställningar, och många hade inte ens vetat vad facket var.

– När jag träffade de här ledarna och de berättade klockrent för mig vad facket var … jag får fortfarande gåshud när jag tänker på det.

Nu ska det ske en förändring på Kommunal. Arbetssättet ska förändras från: ”Gå med så hjälper vi dig när det skiter sig”, till: ”Gå med och aktivera dig, du får verktygen och hjälp att förändra det som är viktigt för dig, du är facket”.

– Då får de anställda känna hur effektivt facket kan vara, innan de behöver ta ställning till ett medlemskap.

I slutet av 2013 ska förbundet ha tolv anställda organisatörer med verksamhet i Stockholm, Malmö och Göteborg.

– Jag vågar påstå att med den här metoden går det att organisera alla. Sedan är det mer eller mindre svårt och tidskrävande, så vi försöker börja där vi kan göra mest nytta, på större privata äldreboenden bland annat, säger hon.

Fakta

Metodisk organisering

1. Kartlägg arbetsplatsen. Vilka jobbar där, var bor de och så vidare.

2. Samtal med samtliga anställda – på jobbet eller hemma. Samtalen är avgörande och har tre syften: Bygga ett förtroende. Hitta viktiga frågor på arbetsplatsen. Hitta naturliga ledarpersoner.

3. Bygg upp en struktur.

4. Driv arbetstagarnas viktiga frågor.

5. Värva medlemmar.