EU-krisen kan bli en het fråga i det finska kommunalvalet. Sannfinländarna varnar för EU men finska facket försvarar eurosamarbetet.
– Det har varit bra för löntagarna, hävdar fackbasen Lauri Lyly.

Striden om de finska väljarna har börjat. Den 28 oktober hålls kommunalval i landet och EU-krisen har seglat upp som en fråga i valkampen.

Förra veckan gjorde Sannfinländarnas partiledare Timo Soini sitt bästa för att spela in euron i valrörelsen.

– Eurokrisen är nu så allvarlig att råttorna darrar under bron, sa han under ett tal i finska Nyslott.

Enligt honom innebär valutasamarbetet att det blir mindre pengar för kommunerna. Den EU-kritiska retoriken inför kommunalvalet har fått Fackcentralen FFC:s ordförande Lauri Lyly att försvara Finlands medlemskap i euron.

Enligt honom har de finska löntagarna och hela landet dragit nytta av euron.

– Även om eurozonen lider av diverse problem har euron bidragit till att skapa en låg och stabil ränte- och inflationsnivå i Finland när man ser på det ur ett ekonomihistoriskt perspektiv, sa Lauri Lyly enligt den finska tidningen Hufvudstadsbladet.

Enligt statsvetarprofessorn Lauri Karvonen på Åbo akademi bör fackets utspel ses som ett inlägg i valkampen.

– Det är ett sätt att förhindra att fackets medlemmar ska lockas av de sannfinländska lockropen.

– Det finns en stor oro inom socialdemokratin och fackföreningsrörelsen att de ska förlora väljare till Sannfinländarna, säger han.

Sannfinländarna slog igenom i riksdagsvalet förra året. Då fyrdubblade de sitt stöd jämfört med föregående val och blev därmed Finlands tredje största parti. Stödet fick de med en politik som präglas av EU- och invandrarkritik samt förespråkande av ett starkare försvar och kristna värderingar.

Då var det var främst Socialdemokraterna och Centerpartiet som tappade väljare.

Enligt Lauri Karvonen är dessa partier oroliga för att tappa fler väljare till Sannfinländarna.

Opinionsundersökningar spår att Sannfinländarna blir den stora segraren i kommunalvalet. Vid förra valet, för fyra år sedan, fick partiet 5 procent av rösterna. I detta val tippas det få kring 15 procent. Centern som tidigare varit ett starkt i kommunerna ligger kring 16 procent i mätningarna och Socialdemokraterna kring historiskt låga 19 procent.

Samlingspartiet, motsvarande svenska moderaterna, ligger på drygt 22 procent.