En facklig representant för Syndikalisterna (SAC) har misshandlats och mordhotats i sitt hem.

Enligt SAC:s hemsida tryckte sig sex personer med anknytning till det kriminella gänget Werewolf Legion in i mannens lägenhet i Stockholmsområdet den 2 juli.

Med kniven mot strupen tvingades SAC-representanten att dra tillbaka fackliga anspråk på lön och utebliven semester vid ett bemanningsföretag verksamt i hotell- och restaurangbranschen.

Bakgrunden till övergreppet är, enligt ett pressmeddelande på SAC:s hemsida, en konflikt mellan medlemmar i SAC och bemanningsföretaget. Syndikalisterna hade kallat företaget till förhandling om två uppsägningar (som facket anser ogiltiga) och om utebliven semesterersättning, och ett första möte hade hållits. Men innan ytterligare förhandlingar kom till stånd angreps alltså fackets representant. Enligt pressmeddelandet leddes gärningsmännen av en tidigare toppmedlem i Werewolf Legion som är bror till bemanningsföretagets ägare.

Händelsen har anmälts till polisen. Utredaren Jesper Rundeberg på Söderortspolisen i Stockholm bekräftar för TT att en utredning om olaga tvång har inletts, men vill inte kommentera händelsen närmare.

Företaget avfärdar dock att det skulle ha varit inblandat i händelsen.

– Vi nekar till alla anklagelser och har polisanmält det här som förtal, säger en person på företaget.

Fakta

SAC

• Sveriges Arbetares Centralorganisation (SAC Syndikalisterna) bildades 1910 i protest mot LO:s agerande, särskilt under storstrejken 1909.

• Sedan 1922 utger SAC tidningen Arbetaren.

Källa: NE