Det blir den kambodjanska fackbasen Ath Thorn som får ta emot Arthur Svensson-priset, som kallas den fackliga världens motsvarighet till Nobelpriset.

– Han belönas för sitt arbete med att förbättra villkoren för textilarbetarna i Kambodja, säger Siv Kjörsvik på det norska fackförbundet Industri Energi.

Priset tilldelas Coalition of Cambodian Apparel Workers Democratic Union (C.CAWDU), som Ath Thorn är ordförande för.

Enligt motiveringen har hans arbete även bidragit till att höja lönerna för de anställda i landets klädfabriker. I februari intervjuade LO-Tidningen (numera Arbetet) Ath Thorn om arbetsvillkoren i fabrikerna där massvimningar är vanliga.

– För mycket övertid, dålig ventilation och näringsfattig mat vid fabrikerna är orsaken till att många svimmar, sa han då.

H&M och GAP är två internationellt stora klädkedjor som köper flera av sina kläder från landet. 
I en av H&M:s fabriker, M&V Manufacturing i Kampong Chhnangprovinsen, så har de anställda endast tre månaders kontrakt vilket innebär att få vågar gå med i facket, enligt Ath Thorn.

Trots det har C.CAWDU lyckats organisera flera anställda textilarbetare i landet.

Det internationella priset inrättades av det norska fackförbundet Industri Energi 2010 för att uppmärksamma de som gjort en insats för att främja fackliga rättigheter i världen. 
Prissumman, på 500 000 norska kronor, tas från fackförbundets solidaritetsfond.

På torsdag klockan tio hålls en prisceremoni i Folkets hus i Oslo.

Ath Thorn säger till Phnom Penh Post att pengarna ska gå till att bygga upp ett kontor där det ska hållas fackmöten.