När måleri-SM inleds i dag, som en del i Yrkes-SM i Malmö, är samtliga tio finalister tjejer.
– Det är unikt. Så har det inte varit tidigare, säger Jonas Fornelius, projektledare för Måleri-SM.

Byggbranschen är fortfarande tungt mansdominerad och många arbetsplatser saknar helt kvinnliga anställda. Så är det även bland målare, men trenden håller på att vända.

– Även om det fortfarande helt klart är fler killar än tjejer ute på företagen så kommer tjejerna starkt på utbildningarna, säger Jonas Fornelius, på Måleribranschens yrkesnämnd som arrangerar SM.

Ungefär en tredjedel av gymnasieeleverna med måleriinriktning är tjejer och av lärlingarna på måleriföretagen är 19 procent kvinnor, vilket är mer än dubbelt så stor andel som 2005.

Att tjejerna är på frammarsch har också märkts under vårens fem kvaltävlingar till Måleri-SM .

– Fler tjejer än killar har tävlat, och de har också varit bäst. Det är därför vi nu har tio tjejer i finalen, säger Jonas Fornelius.

Under tävlingarna får varje tävlande en egen monter med tre väggar och en dörr som de ska färdigställa till ett enhetligt rum, på ett visst tema som i år är musik. Sex olika moment med allt från tapetsering till dekorationsmålning, ska utföras och betygsättas, liksom själva designen och hur snabbt jobbet går.

– Det gäller att klara att jobba under tidspress och att klara av att bli studerad och bedömd. Allt granskas in i minsta detalj så man måste vara riktigt duktig på sitt yrke för att vinna.

De tre som tar medalj i SM utgör landslaget i måleri och bland dem utses senare i höst vem som ska få representera Sverige i Yrkes VM i Leipzig 2013.

Måleri-SM är en gren i Yrkes-SM som nu avgörs i Malmö. Totalt tävlar runt 300 arbetare under 22 år i drygt 20 olika yrken. Tävlingarna startar i dag och avgörs på fredag.

Fakta

Så avgörs måleri-SM

De tävlande bedöms och betygssätts utifrån kriterierna nedan. Den tävlande som får flest poäng totalt vinner.

• Fri dekorationsmålning (max 10 poäng)

• Tapetsering (10 p)

• Målning av snickerier och dörr (20 p)

• Färgnyansering. (Att utifrån en startfärg bryta fyra nyanser i en harmoniserande färgskala.) (7 p)

• Bildöverföring och schablonering (29 p)

• Design (Hur väl tapet, snickerier och den fria dekorationen passar ihop samt hur temat Musik behandlats.) (13 p)

• Helhet och yrkesprofessionalism (4 p)

• Hastighet (7 p)