Foto: Emma Andersson

Mandy Haggith arrangerar en workshop på en konferens i Gaia i Portugal. – Det är otroligt givande att jobba med aktivister, säger hon.

 

Hon pratar om att äta grodor. Det ger inget att försöka äta grodyngel även om de är mindre, och man blir inte av med den stora grodan förrän man ätit upp den. Jag tolkar det som en skotsk version av att ”ta tjuren vid hornen”. 

– Utan internet hade jag inte kunnat jobba så här, säger miljölobbyisten Mandy Haggith som främst jobbar från sitt hemmakontor.

Som är ett skjul på en hed i Skottland, med utsikt över havet.

Hon har alltid älskat att vara i skogen, sedan hon var barn, och blev forskare inom data för att göra modeller av skog och på så vis rädda den från att fällas.

– Sen provade jag att stå på barrikaderna, men det hjälper ju inte att stoppa en bulldozer. Den åker bara någon annanstans. Det enda som kan rädda skogen från pappersmassefabri­kerna är att ändra konsumtionsmönster, säger hon.

European environmental paper network startade 2005 genom att samla en mängd europeiska organisationer som jobbar med skogsfrågor för att tillsammans formulera ett dokument med mål att styra pappersindustrin mot mer hållbara metoder. Där fick Mandy Haggith nytta av sina färdigheter som författare, eftersom ett sådant dokument kräver många revisioner och ändringar av små detaljer för att alla inblandade ska känna sig nöjda.

Det blir mycket sådant arbete i skjulet – skriva i bloggen, mejla och sammanställa dokument. Ibland reser hon till konferenser för att möta dem hon annars bara kommunicerar med digitalt, men det sker mer sällan nu än förr. Under arbetet med sin bok Paper trails följde hon pappersanvändning­en över hela världen, från träd till pappersmassa till papper, för att visa alternativen – men också beskriva hur viktigt papper är för vår kultur.

– Det är svårt med papper, det finns ju överallt. Jag som författare till exempel, jag är helt beroende av papper. Idéer sprids på papper, säger Mandy Haggith.

Det finns en konflikt i detta som hon tycker gör henne neutral, vilket är viktigt då mycket av miljöarbetet handlar om kompromisser.

– Jag är gärna den som får folk att mötas, säger hon.

Klicka på bilden för att se den i större format.

Fakta

Om Mandy Haggith

45 år, lobbyist i pappersbranschen och författare, Skottland.

Titel: Koordinator för European environmental paper network (EEPN)

År i yrket: 15.

Bäst med jobbet: Att gå upp på morgnarna och tänka ”jag ska rädda skogar i dag”. Tack vare internet så kan jag bo i mitt paradis och gå ut i skogen när jag vill.

Sämst med jobbet: Ibland är det väldigt mycket material jag måste gå igenom, men generellt är jobbet så roligt att det är svårt att se några nackdelar.

Utmaning just nu: Det är svårt att minska pappersanvändningen, vi är så beroende av det och u-länder behöver papper för sin utveckling också.

Om jag inte hade blivit aktivist: Hade jag blivit astronaut eller poet.

 

 

Om miljölobbyister

Antal: Finns ingen statistik, men inom EEPN arbetar i år sju personer. Antalet beror bland annat på vilka bidrag som organisationen får.

Utbildning: Skiftar, det är inte alltid nödvändigt med en specifik utbildning.

Lön: Ungefär 1 660 euro (14 800 i kronor) i månaden (Mandy Haggith).

Framtidsutsikter: Arbetet som lobbyist bygger på hur mycket pengar andra är villiga att ge. Det är därför inget man blir rik på, men det kommer att behövas fler som vill engagera sig.

Källa: Mandy Haggith