Parterna i byggkonflikten har börjat diskutera med hjälp av medlarna. Än har medlarna inga planer på att lägga fram ett bud.

Det berättar Robert Jakobsson, förhandlingschef hos arbetsgivarna i VVS-företagen. Och det är i dag under eftermiddagen som fack och arbetsgivare avlöst varandra hos medlarna – Göte Larsson och Lars-Bonny Ramstedt.

– Vi diskuterar olika lösningar. Jag är övertygad att vi finner en lösning. Tidsaspekten är dock osäker. Och vi står fortfarande långt ifrån varandra – framför allt när det gäller arbetstidsförkortningen och lärlingslönerna, säger Robert Jakobsson.

Konflikten har pågått sedan 25 april. I går utvidgades fackets strejk med 850 personer. I dag lockoutade arbetsgivarna 900 anställda. Det gör att det just nu är nästan 3 400 plåtslagare, vvs- och kylmontörer ute i konflikt. I morgon tar Byggnads ut de lockoutade 900 i strejk och utvidgar strejken med 300 anställda på plåtslagerier.

Arbetsgivarna har föreslagit att fack och arbetsgivare ses i morgon torsdag för att diskutera direkt själva. Dessutom har möten med medlarna planerats in under torsdagen.

– Vi blir som allra tidigast klara i morgon, men det kan dröja både till fredag och lördag, säger Robert Jakobsson.