Foto: Erik Mårtensson

Elisabeth Ehn vid en av banderollerna på Sergels Torg. Anställda på Läkerols farbrik i Gävle, som ska flyttas till Slovakien, demonstrerade under torsdagen i Stockholm. Man marscherade från Sergels torg till Stureplan.

 

I torsdags demonstrerade bortåt 300 personer i centrala Stockholm för att Läkerolfabriken i Gävle ska vara kvar.

– Demonstrationen var bra. Mycket positivt och solidaritet från andra organisationer, säger Mario Izquierdo, huvudskyddsombud på fabriken.

Han berättar att en buss med 50 personer och några bilar åkte från Gävle. Demonstrationen började på Sergels torg, där både huvudskyddsombudet Mario Izquierdo, klubbordföranden Wellington Ikuobase och Vänsterpartiets Ulla Andersson höll tal.

Fabriken ägs av Cloetta som planerar att slå igen den och flytta tillverkningen av bland annat Läkerol till Slovakien och produktionen av Ahlgrens bilar till fabriken i Ljungsbro.

Demonstrationen gick till Stureplan, där riskkapitalbolaget Nordic Capital har sitt kontor. Företaget är av ägarna till Cloetta. Tanken var att demonstranterna skulle överlämna namninsamlingslistor till någon representant för Nordic Capital. Runt 5 000 namn har samlats in för kravet på att fabriken ska vara kvar. Ingen från Nordic Capital mötte dock demonstranterna.

– Det var respektlöst av Nordic Capital, säger Mario Izquierdo.