Foto: Henrik Witt

 

Håkan Sundqvist blev omkörd och stoppad av en konkurrent som ville anställa honom. Det råder stor brist på fukttekniker och i dag jagar han själv folk. I höst startar den första utbildningen.

– I somras hade vi 250 jobb på en vecka på grund av alla översvämningar. Så visst behövs det folk, säger Håkan Sundqvist, platschef på Polygon i Norrköping.
Kontoret har precis fått en ny stor försäkringskund, och han har anställt tre nya tekniker.

Fuktbranschen växer. Översvämningarna har ökat, många går i pension och byggreglerna har förändrats. Allt fler lär sig också om fuktproblematiken, och att det finns experter på fukt. Det gör att fler fukttekniker behövs.

Intresset för fuktteknik ökar också, byggare och snickare söker sig till Polygon för att lära sig mer. Dagens fukttekniker har lärt sig av någon duktig kollega och på internutbildningar. En som arbetar mycket med internutbildning är Kent Bergström, utbildningsansvarig på Polygon.

Han har även varit med och planerat den ettåriga YH-utbildningen i fuktteknik – Sveriges första utbildning i yrket – som startar i höst på Folkuniversitetet i Göteborg.

Att i grunden vara snickare eller byggare hjälper förståelsen för fuktproblematiken, anser Håkan Sundqvist, men det är egentligen inget måste.

– Har man bara nyfikenheten för jobbet kan man nog klara sig, det är ju lite detektivarbete. Men det krävs många år innan man blir riktigt bra, man ska kunna ta många beslut och förstå många olika slags problem kring hus och fukt. Man måste veta när man ska ta ett beslut, och när man behöver invänta andra yrkesgrupper.

Det tror Håkan Sundqvist är svårt att lära sig på en utbildning.

– Men skulle någon med en bra teoretisk utbildning söka jobb hos mig skulle jag gärna anställa – och lära upp honom eller henne i det praktiska.

Samarbetet med andra yrkesgrupper, de som ”kan hus”, är värdefullt och viktigt. De vet ofta vad som är billigast att bygga nytt. Genom samarbetet kan han komma fram till den bästa lösningen för varje incident.

– På 90-talet skulle man bara riva allt, man var så rädd för mögel. Nu försöker vi torka så mycket som möjligt i stället, och river bara delvis om det behövs.

Håkan Sundqvist är själv i grunden utbildad inom bygg, men jobbade som lastbilschaufför i flera år. Sedan halkade han ”på ett bananskal” in i fuktbranschen, och blev fast.

Att träffa kunderna är det bästa med jobbet tycker han.

– Jag känner mig ganska nöjd när jag lämnar en leende kund. En del gråter när man kommer, men alla ler när man går.

– För mig har det blivit en livsstil, att vara fukttekniker.

Vad kan en student på YH i fuktteknik förvänta sig?

– En jävla resa! Väljer man att hoppa på tåget fukt i Sverige, med de miljöregler vi har, då finns det inget stopp. Fuktteknik finns inte med i någon annan utbildning som har med bygg att göra, men behovet av kunskaperna bara ökar, säger Kent Bergström.

Jobbet

Ge råd och fixa

• Fuktmät­ningar i fastigheter, på byggen eller hemma hos folk på uppdrag från försäkringsbolag.

• Ge råd om hur man kan undvika fuktskador till privatpersoner eller byggbolag.

• Torka och avfukta vattenskador.

• Lösa klimat­problem inomhus som kan orsaka fuktskador.