Sjuksköterskestudenterna i Umeå tröttnade redan för ett år sedan på de låga ingångslönerna och startade en Facebookgrupp. Den hittade studenter i Stockholm, och startade en egen grupp. Via Facebook sprider sig nu löneupproret över Sverige.

– Vi vill höja ingångslönen till 24 000 kronor, säger Sara Selin som är sjuksköterskestudent i Umeå. Vi anser att det är orimligt med så låg lön efter tre års studier, och det enorma ansvaret vi har.

I Stockholm har studenterna i år sett positiva effekter i form av något högre löner. Det vet Ulrika Blumfelds från Röda Korsets högskola, eftersom Stockholms hemliga Facebookgrupp för statistik över alla intervjuer som studenterna går på.

– Storsjukhusen i Stockholm har kommit överens om ett tak på 21 500 kronor, och det är de helt öppna med. De kallar det riktlinjer, vi kallar det en kartell.

Men i år kan de se en liten förbättring, över 50 stycken har fått löneerbjudanden på över 23 500 kronor.

Löneutvecklingen går dock fortfarande trögt i Umeå. Sara Selin säger att det beror på att arbetsmarknaden är mycket mindre, där finns bara ett sjukhus. Taktiken är att inte tacka ja till jobb som ger för dåligt betalt.

– De har kris där nu, men det vill de inte erkänna. De säger att de har haft 60 sökande i år, men det är inte 60 stycken som kommer ta jobben. De kanske klarar sig en sommar, men inte två.

Av dem som tar examen i vår, ungefär 70 stycken, har många flyttat till andra städer eller Norge. Det gör det svårt att säga hur många som aktivt kommer förhandla med arbetsgivarna i Umeå i sommar, men de är tillräckligt många för att skapa problem för landstinget försäkrar Sara Selin.

I bland annat Västra Götaland, Uppsala och Lund inspireras studenter av uppmärksamheten från medier och via lokala Facebookgrupper att själva kräva högre ingångslöner inför sommarjobbet. Vårdförbundet stödjer och ger råd men det är fortfarande studenter som leder spridningen och grupperna.

– De protesterar mot sättet som man håller nere lönerna på, och vi jobbar för att öka värderingen av alla som jobbar inom vården, säger Vårdförbundets vice ordförande Anna Andersson.

– Det kanske inte är summan 24 000 som är det viktiga. Löneavtalet säger att det ska vara individuell lönesättning, men det är orimligt att lönestigningen ska komma från för låga ingångslöner.

På Vårdförbundets hemsida ligger nu en karta där man kan följa upprorets spridning.