Ögongloberna hos astronauter deformeras. Det visar en studie från Nasa som undersökt hur människor påverkas av att arbeta i rymden under en längre period.

Flera som varit tyngdlösa under en längre tid har klagat på att de har fått problem med synen.
 Läkare på den amerikanska rymdfartsstyrelsen Nasa har nu undersökt 27 astronauter som vistats i minst en månad i rymden.
 Den medicinska undersökningen visar att sju av rymdfararnas ögonglober hade blivit plattare på ena sidan, skriver den brittiska tidningen The Guardian. Astronauterna har dessutom blivit mer långsynta.

Forskarna vet dock inte ifall effekten är långvarig. Frågan om hur rymden är som arbetsmiljö tas dock på stort allvar.

– Om vi vill fortsätta att göra bemannade rymdfärder och lämna omloppsbanan runt jorden är det viktigt att veta vilka biverkningar det kan få, säger Volker Damann på Europeiska rymdfartsstyrelsen till tidningen.

Resultaten kan få konsekvenser för en bemannad resa till Mars, en ökande rymdturism eller längre vistelser på rymdstationer.

Läkare från Nasa utreder fenomenet tillsammans med personal från rymdstyrelser i Europa, Kanada, Japan och Ryssland.
 Att ögongloberna deformeras tros vara en effekt av att astronauterna vistas i tyngdlöst tillstånd. Problemen som astronauterna får påminner om symptomen vid intrakraniell hypertension, skriver The Guardian. Det är en ovanlig sjukdom som innebär att trycket i en människas huvud ökar och hjärnan därmed pressas mot ögongloberna som deformeras.