Städbolaget Amadeus service AB sparkade en anställd av ”personliga skäl”. Orsaken är att han deltagit i lagligt varslade stridsåtgärder, hävdar Västerorts lokala samorganisation (LS), en avdelning av Syndikalisterna, och stämmer bolaget i Arbetsdomstolen.

Den anställde har varit arbetsledare för ett 20-tal städare. Han berättar att han jobbade mellan 11 och 15 timmar om dagen under flera år. Men när han fick sitt tredje barn ville han inte längre jobba övertid.

– Jag meddelade vd:n att jag inte ville jobba längre än åtta timmar, säger han. Sedan dess har arbetsgivaren gjort allt för att bli av med mig.

I september förra året blev han kallad till ett möte med chefen och bolagets jurist, där han anklagades för att ha jobbat åt ett konkurrerande företag och uppmanades att säga upp sig själv.

– Det var en ren påhitt och det var alldeles uppenbart att syftet var att provocera fram en frivillig uppsägning.

Men han vägrade att säga upp sig och kopplade in sitt fackförbund i stället. Arbetsgivaren vägrade dock förhandla med facket om anklagelserna mot honom, vilket ledde att facket varslade om blockad på vissa arbetsställen.

Efter fackets varsel fick arbetsledaren ett rekommenderat brev där det stod att han avskedats på grund av att han ”grovt åsidosatt sin skyldighet” mot arbetsgivaren.

LS hävdar att bolaget därmed kränkt arbetsledarens föreningsfrihet och kräver sammanlagt cirka 900 000 kronor i ekonomiskt och allmänt skadestånd.

Bolagets vd Eva Hedin vill inte kommentera fackets stämningsansökan.

–Jag ska träffa vår advokat i morgon och innan dess kommer jag inte att uttala mig, säger hon.