Socialförsäkringssystemet som det fungerar i dag är inte optimalt. Så långt var alla överens under LO-Tidningen Live, som i måndags kväll besöktes av socialförsäkringsminister Ulf Kristersson.

– Det som prövas är inte sjukdom utan möjlighet att arbeta. Det har vi nog inte alltid varit tillräckligt tydliga med. Bilden man har av sig själv matchar inte alltid vad läkarna ser, sa Ulf Kristersson (M) angående hur sjukförsäkringen ofta har slagit mot människors självkänsla.
Sverige har västvärldens hårdaste villkor för förtidspension och de senaste åren har antalet långtidssjukskrivna minskat dramatiskt.

Ulf Kristersson poängterade att ett lägre antal inte automatiskt är bättre. Han vill driva försäkringen så att alla blir prövade på ett rättvist sätt, och mot så många jobb som möjligt. Han ansåg att hans föregångare underskattade hur svårt det är att komma från en lång sjukskrivning och närma sig arbetsmarknaden igen. Föregångarna var dessutom inte beredda på hur länge en del av dem som blev utförsäkrade hade varit sjukskrivna, och insåg inte vad en lång sjukskrivning kan innebära för individen.

Flera i publiken undrade varför man inte tänkte på bland annat detta innan man förändrade hela systemet. Vad som egentligen borde ses som ett samhällsproblem har i stället blivit ett ansvar för sjuka individer när det inte ställs krav på arbetsgivarna, ansåg Jeanette Herulf, reporter på Dagens Arbete.

– Lagstiftningen ska väl skydda just individerna?

– Man har ju också ett ansvar att söka annat jobb om det inte fungerar, svarade Ulf Kristersson.

Annette Carnhede, ordförande för tjänstemannafacket ST, frågade om de ökande hoten på arbetsförmedlingar och försäkringskassornas kontor. Ulf Kristersson höll med om att hot om självmord och liknande har ökat, men såg det inte som en anledning att ändra i sjukförsäkringsreglerna. Han poängterade också att demokratiska beslut inte ska ändras för att människor hotar med att ta livet av sig.

Försäkringskassan tar just nu fram ett nytt sätt att bedöma arbetsförmågan. I fortsättningen ska man pröva om den försäkrade har medicinska förutsättningar för arbete. LO-Tidningens reporter Mårten Martos Nilsson undrade om det betyder att arbetsförmågan kommer att prövas mot en ännu mer fiktiv arbetsmarknad.

– Men vad ska vi annars försäkra? Din känsla för vad du kan utföra? Systemet måste vara fyrkantigt för att kunna vara rättssäkert, sa Ulf Kristersson.

– Jag tycker vi i dag har respekt för dem som genom utförsäkringen kommer närmare arbetsmarknaden, vi förstår att det är jobbigt, men vad är alternativen?

Foto: Bertil Ericson

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) talade om sjukförsäkringar, arbetsförmåga och framtida pensioner. När den sistnämnda frågan kom på tal lyssnade Christer Nordh, Pensionsmyndigheten, extra intresserat.

Foto: Bertil Ericson

Dan Holke, LO-TCO Rättsskydd, Ing-Marie Nilsson, ST, och Claes Jansson, LO-TCO Rättsskydd, grundade med korv innan debatten drog igång.

Fotyo: Bertil Ericson

Intressant artikel? Ulf Kristersson snabbläste förra veckans intervju med sig själv innan han blev utfrågad av LO-Tidningens chefredaktör Johanna Kronlid samt en intresserad publik.

Foto: Bertil Ericson

Ulla Lindqvist, LO, försnackar med ST:s Britta Lejon och Annette Carnhede.

Foto: Bertil Ericson

 Jeanette Herulf, Dagens Arbete, och Liv Beckström, Kommunalarbetaren.

Foto: Bertil Ericson

Kristina Mårtensson, LO, och Anders Jonsson, Saco.

Foto: Bertil Ericson

Ulla Lindqvist, Kjell Rautio och My Billström var inte helt nöjda med socialförsäkringsministerns politik. Bjørn Halvorsen, Nordens Velferdscenter, försökte intressera honom för en mer norsk modell.

 

Foto: Bertil Ericson

ST:s Britta Lejon, Ing-Marie Nilsson och Annette Carnhede ville ha besked av socialförsäkringsministern – både om bedömningen av sjuka och konsekvenserna för tjänstemannafackets medlemmar på Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

Foto: Bertil Ericson

Ulf Kristersson hann med en korv innan debatten startade.