Illustration: Emma Virke

När föreningen Allt åt alla ordnade överklassafari till Solsidan kontrade Kristdemokraternas verksamhetschef med att efterlysa underklassafari. Är det meningsfullt att åka runt och titta var fattiga och var rika bor? Och vad var egentligen skämt och vad var allvar?

Moderata kommunalrådet i Nacka, Eva Öhbom Ekdahl, var inte hemma den sista helgen i januari när föreningen Allt åt allas sightseeingbuss körde runt och tittade på fina hus i Saltsjöbaden, där hon själv bor. Men hon hade inte velat se ”spektaklet” ändå. Skulle hon skratta eller gråta?

– Att titta: Här bor det rika, här bor det fattiga, det är inte fruktbart. Det blir ytligt och felaktigt.

– Hur ska man bedöma socioekonomiska faktorer? Ska man titta på utbildningsnivå, om någon har dubbelgarage, enkelgarage eller carport?

Det är inget fel i att vissa bor bättre än andra, i så fall skulle alla bo fel eftersom vi bor så olika, resonerar hon. Och vad skulle alternativet vara?

– Diktatoriska kommunistiska samhällen blir det väl då?

Saltsjöbaden är inget överklassområde, säger hon. Där bor en blandning, även om en del har det gott ställt.

Varenda stad i Sverige har specifika villaområden, påpekar hon.

– Det verkar för mig främman­de att säga man inte har sett dyra villor.

– Och att prata om klasskillnader, det är för mig helt främmande, jag tycker man ska vända på det och prata om integration.

Där har det fria skolvalet en viktig plats, tycker hon.

– Vi försöker utjämna … eller se till att det finns lika möjligheter till utbildning. Sen att männi­skor tar vara på de här möjligheterna på olika sätt, så är det ju.

Och så är det viktigt för integrationen med olika boendemöjligheter, anser hon.

– Du kan naturligtvis inte börja din boendekarriär i en fin villa. Man måste börja i en mind­re lägenhet. Det viktiga är att man sedan, utifrån ekonomiska förutsättningar och familjesituation, ska kunna byta boende.

Att politiker gör besök i utsatta områden för att se och lära sig tycker Eva Öhbom Ekdahl däremot är självklart.

– Det heter omvärldsspaning på politikerspråk och det är väldigt positivt.

Efter att Allt åt alla ordnat sin överklassafari bland annat på fina Amiralsvägen på Solsidan efterlyste Kristdemokraternas verksamhetschef Patric Rylander (som också bloggar, enligt sig själv som ”tyckare och KD-politiker”) en underklassafari. Kosan skulle styras dit det finns en ”hög andel socialbidragstagare” och där det bara fanns ”hyresrätter i miljonprogrammet, nedlagda butiker, utarmad samhällsservice”. Och så lite skrikande slynglar och nedsliten, klottrig miljö på det.

Kunde någon tipsa om vart en sådan resa skulle gå?

Abdirahim Hassan och Tove Liljeholm från Ung Vänster i Storstockholm reagerade så här i ett pressmeddelande:

”Patric och hans vänner i Kristdemokraterna är välkommen på studiebesök till oss i Tensta och Rinkeby. Här har våra centrum sålts ut till utländska riskkapitalbolag som chockhöjt hyrorna och tvingat butiker att stänga igen. Bredbyskolan och Bussenhusskolan ska läggas ner. Bankomaten i Rinkeby stängs för att man inte kan garantera säkerheten och man bygger ut motorvägen E18 och Förbifart Stockholm utan hänsyn till oss som bor här. Nedläggningarna av samhällsservice i Husby är ytterligare ett exempel på vilka konsekvenser högerpolitiken får för oss som bor här.”

De har inte hört något av Patric Rylander. (Inte heller LO-Tidningen efter flera försök. Partiet hänvisar till att han bara är tjänsteman.)

När Patric Rylander hade tänkt lite mera (och fått bannor av partikamrater) förklarade han att det var ett misslyckat försök att visa att en underklass­safari var lika korkat som en överklassdito. Det var bara tänkt som ett ironiskt skämt till vännerna på Facebook (900). I ett mejl till Dagens Nyheter skriver han: ”Ingen ska behöva utsättas för safaribesök, inte de som bor på Solsidan och inte de som bor någon annanstans.”

Arrangörerna till överklassafarin beskriver inte sin bussresa som ett skämt. Det här är allvar, om än i kul förpackning.

– Att se sådana här gigantiska kåkar som man aldrig ser annars, det gör allt väldigt påtagligt, säger Shabane Barot från Allt åt alla.

– Alltså, vi tror inte på det här med att rikedom sipprar neråt. Vi tror mer på rapporter från Socialstyrelsen och SCB, och på forskare som Wilkinson och Pickett (författare till boken Jämställdhetsanden) som visar att klassklyftor är dåligt för välmåendet i landet.

– Safarin satte i gång en diskussion om klass och det är vi glada för. Fattigdom svävar inte fritt i luften.

Hon hoppas att deltagarna tog till sig informationen om Saltsjö­badsavtalet, om inkomsterna i hushållen som passerades, om höga vinster och låga skattenivåer. Liksom om allmänna träd som röjts till förmån för trädgårdsutsikt.

De flesta borgerliga debattörer gick runt klassdiskussionen som katten kring het gröt och attackerade i stället parollen ”odla ditt klasshat”, säger hon.

– De jämförde aktionen med andra hatbrott. Löjligt, tycker Shabane.

Men säger ni inte att ni hatar överklassen?

– Vi hatar de strukturer i samhället som ger upphov till en överklass, till klassamhället. För 15 år sedan sa statsminister Göran Persson i SVT att han hatade klassamhället. Att det blir så mycket rabalder nu visar hur mycket högern flyttat fram sina positioner, säger hon.

Patric Rylanders tal om underklassafari visar för det första på total avsaknad av maktanalys, säger hon.

– För det andra översköljs vi av reportage och bilder från utsatta områden, säger hon, själv uppvuxen i ett fint område i Stockholm. (Visst, det skulle gå att ha överklassafari där med, säger hon.)

Abdirahim Hassan från Ung Vänster i Rinkeby, Tensta och Spånga säger att Sverige inte borde ha så slutna samhällen som Solsidan. Vi är inget Nordkorea, säger han. Han missade överklassafarin, hade gärna åkt med.

Men under ett besök i somras hos en kompis i Fisksätra (ett område med många höghus och hyreshus i Nacka dit också överklassafarin åkte) tog de en promenad på Solsidan.

– Vi ville se den där världen. Jag såg hur folk kollade, kände att jag inte passade in. Det var en väldigt konstig och obehaglig känsla. De kunde väl se att jag kom från ett arbetarklassområde, att jag inte klär mig som dem. I Fisksätra, där är det helt normalt, ingen blir utpekad, säger han.

De allianspolitiker som LO-Tid­ning­en pratat med använder uttryck som pseudohändelse och tramsigt, och säger att ordet safari väl passat sensationslystna journalister. Och Patric Rylander ville bara skämta – kanske är det här inget att skriva om alls?

– Jag tycker inte att det var ett skämt. De står för ett klassamhälle. Han kände nog press, men han menar det innerst inne, säger Abdirahim Hassan.

– När integrationsministern åker till Rinkeby och andra arbetarområden, borde han också åka till Solsidan, och förklara varför de måste integreras med övriga Sverige. Skapa integrationsprojekt, så att de får relationer till folk som inte har det så bra ställt.