Över hälften av årets bidrag till uppfinnartävlingen Finn upp kom från tjejer.
– Det är lite rekord i år, det är kul, säger Sofia Talborn Björkvi som är ansvarig för tävlingen.

Vid starten 1979 var det 12 procent tjejer som ville tävla med sin uppfinning i tävlingen Finn upp. I år stod de för 57 procent av alla bidrag.

Uppfinnartävlingen för skolelever, har fått in över 3 000 tävlingsbidrag, och nu börjar jobbet med att gallra. Uppfinningarna bedöms utifrån kreativitet och hur de täcker ett behov. En expertjury, med deltagare från bland annat KTH och Ericsson, väljer ut några 100 förslag som skickas till regionerna Västerbotten, Stockholm, Västra götaland och Skåne/Blekinge. Regionerna väljer sedan ut sina favoriter i en regionfinal, och de utvalda bidragen skickas tillbaka till huvudjuryn inför slutfinal.

– Tanken med regionfinalerna är att uppfinnarna ska få större chans att visa upp sig i sin egen region, säger Sofia Talborn Björkvi.

Vinnarna presenteras den 28 maj i Stockholm, hur många de blir skiljer sig från år till år men det är ofta några stycken på varje pallplats. De vinner mellan 3 000 och 5 000 kronor.

Tävlingen uppmuntrar ungdomarna till att komma på uppfinningar som rör deras egna liv, och i år har de velat uppmuntra sociala innovationer och tjänsteinnovationer särskilt. En genom åren återkommande idé är olika former av tandborstar.

– Det brukar alltid vara någon dubbeltandborste, så att man kan borsta tänderna uppe och nere samtidigt.

Tanken med uppfinnartävlingen är att den ska inspirera och öka intresset för naturvetenskap och teknik bland unga. Den arrangeras var tredje år, med mindre tävlingar i regionerna i mellanåren.