Fack och arbetsgivare i industrin har enats om ett förslag till korttidsarbete. Det ska presenteras på måndag och förutsätter ekonomiskt stöd från regeringen.

Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe berättar att överenskommelsen är klar, men vill inte närmare gå in på hur förslaget ser ut.

– Det är ett system för korttidsarbete. Politikerna behöver skapa ett regelverk och stå för finansiering, säger han.

Facken har kallat detta för utbildning i stället för uppsägning, och det handlar om att försöka behålla de anställda i kristider och utbilda dem i stället för att dra ner på personalen. IF Metall, Unionen och Sveriges Ingenjörer har ställt krav på detta. Fack och arbetsgivare har arbetat med ett förslag sedan före jul och nu är det klart.

– Det handlar om att lyfta bort lönekostnader från företagen för att de ska kunna behålla de anställda och för det behöver vi statens hjälp, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare hos IF Metall.

De som nu står bakom förslaget är på arbetsgivarsidan Teknikföretagen, Skogsindustrierna, Svemek, Stål och metall, Industri och kemi samt gruvarbetsgivarna. Bland facken är det IF Metall, Unionen, Sveriges Ingenjörer och GS.