Sundsvall och Falun är på väg att lägga ut all personlig assistans på entreprenad. När det är klart har elva kommuner plus fyra stadsdelar i Stockholm privatiserat all assistans.

– Man tar bort valfriheten när möjligheten att välja kommunen försvinner, säger Marina Fasth, huvudskyddsombud på Kommunals sektion 15 i Sundsvall.

För de personliga assistenterna lär privatiseringen leda till sämre villkor. Orsaken är att kollektivavtalet för kommunalt anställda är bättre än avtalet för privat anställda. Sex extra semesterdagar efter 40 års ålder, kortare arbetsvecka – 37 timmar i stället för 40 – och bättre ersättning vid jour är några exempel.

Runt 250 personliga assistenter i Sundsvall och 180 personliga assistenter i Falun berörs. Assistenterna i Falun har ett lokalt avtal som är bättre än det centrala. I Falun räknas all jourtid som arbetstid, mot halva jourtiden i det centrala avtalet.

– Medlemmarna är oroliga – både för egen del och för brukarna. Det är tryggare med kommunen, säger Malin Ragnegård, ordförande i Kommunals sektion i Falun och fortsätter:

– Kommunen är villigare än ett privat företag att skjuta till pengar om det finns behov som statsbidraget inte täcker. Medlemmarna har förmånligare avtal och känner att kommunen är en trygg arbetsgivare. Många vill stanna kvar i kommunen.

Sundsvall räknar med att spara in fem miljoner kronor när assistansen läggs ut på entreprenad. Falun ska spara in hela 21 miljoner kronor.

– Som politiker har vi ett ansvar för att förvalta kommuninvånarnas pengar på bästa sätt, säger  socialnämdens ordförande Renée Andersson (S).

Kommunfullmäktige i Falun fattar beslut om den personliga assistansen den 8 mars. Falun styrs av de rödgröna. V säger nej, MP har inte bestämt sig men Socialdemokraterna kan driva igenom privatiseringen med stöd av de borgerliga.

Sundsvall styrs av en borgerlig majoritet. Socialnämden har sagt ja till privatiseringen. Ärendet ska upp i kommunstyrelsen om ett par veckor.

I morgon, fredag, förhandlar Kommunal om den personliga assistansen i Falun. Malin Ragnegård räknar med att det slutar i oenighet och följs av en central förhandling.

För ett par sedan manifesterade Kommunal på Stora torget i Sundsvall i protest mot privatiseringen. Några förhandlingar har inte inletts än. Majoritetens mål är att upphandlingen ska vara klar i slutet av året.

Fakta

Det började 2008

Nio kommuner och fyra stadsdelar i Stockholm har privatiserat den personliga assistansen. Staffanstorp i Skåne var först 2008 och följdes av Ånge, Gotland, Vaggeryd, Nordanstig, Västerås, Ystad, Vellinge och Uppsala plus fyra stadsdelar i Stockholm med tillsammans 250 000 invånare: Södermalm, Östermalm, Norrmalm och Skarpnäck.

Uppsala och Vellinge har inte lagt ut assistansen på entreprenad. Kommunerna anlitar flera anordnare inom ramen för lov, lagen om valfrihetssystem.

I stadsdelen Skarpnäck körde enhetschefen för personlig assistans, Ulrica Bonaguidi, igång ett företag och tog med sig kommunens samtliga brukare i Skarpnäck plus 200 personliga assistenter.