Spänningsfältet kring europakten är fortsatt högt. Ett nytt förslag på hur en pakt ska se ut väntas komma i dag. Samtidigt håller den finska finansministern på att tröttna på Tyskland och Frankrike som hon anser vill beskära EU-ländernas suveränitet.

Många tålamod tappas just nu.

Tyskland och Frankrike har tappat tålamodet med de skuldsatta länderna. EU håller på tappa tålamodet med Grekland och EU-parlamentet med europakten. Som lök på laxen tappade i dag, torsdag, den finska finansministern Jutta Urpilainen också tålamodet – med Tyskland och Frankrike.

– Vi har en politisk kris i Europa. Om vi använder den som ursäkt för att minska ländernas suveränitet så är risken att EU:s legitimitet undergrävs, säger Jutta Urpilainen till Bloomberg.

Hon syftar på att Tyskland och Frankrike driver på för hårt då de vill införa europakten – en uppgörelse om gemensamma budgetregler.
Den finska finansministern är långt ifrån ensamma om att vara kritisk mot att Tyskland och Frankrike.

Europakten är på väg att genomföras via en mellanstatlig uppgörelse och inte via EU:s organisation. 
I går, onsdag, kom därför ett väntat utspel från EU-parlamentet.

– En uppgörelse är onödig och till och med farlig, hävdade de politiska gruppledarna i EU-parlamentet som senare röstades igenom en resolution som dömde ut europakten.

Den italienske politikern Robero Gualtiero som talade för S&D-gruppen, där bland annat socialdemokraterna ingår, förklarade varför EU röstade mot europakten.

– Vår resolution är kritisk eftersom vi kunde ha undvikit ett mellanstatligt system. Det är paradoxalt att bläcket knappt har torkat från antagandet av sexpacket (EU:s lagstiftning om ekonomisk styrning) innan några medlemsländer redan vill ändra i det genom ett mellanstatligt system, sa han enligt det fackliga Brysselkontoret.


Per Hilmersson är chef på Brysselkontoret. Han säger att det finns ett annat sätt att se på EU-parlamentets resolution mot europakten

– Det kan ses som en förstärkning av förhandlingsmandatet för de tre europaparlamentariker som trots allt sitter med i gruppen som förhandlar om en europakt, säger han.

Frågan om hur EU-länderna ska samordna sin ekonomiska styrning har varit i den politiska hetluften i över ett år.

Både det svenska facket och den svenska regeringen har varit kritiska. 
Men förra veckan så kom ett nytt förslag till en pakt som fick statminister Fredrik Reinfeldt att bli mer positiv.

– Det finns annars all anledning att uppmuntra sådana krav eftersom det kommer att öka budgetdisciplinen och motverka skuldkrisens verkningar i Europa. Men det ska gälla för de länder som har euro och inte för dem som valt att säga nej till den, sa Fredrik Reinfeldt.

Från svenska LO:s håll har det dock inte skett någon omorientering.

Kritiken från LO mot en tajtare budgetsamordning i EU handlar för närvarande om att man anser att unionen håller på att utvecklas åt fel håll; att det satsas för mycket på en åtstramningspolitik och för lite på att få igång en ekonomisk tillväxt.

Det mesta talar dock för att en europakt är nära förestående. 
I dag väntas ett nytt utkast – det fjärde i ordningen – presenteras. Förslaget blir troligen omdiskuterat i början av nästa vecka. Då ska nämligen den finska finansministern Jutta Urpilainen åka till Bryssel för möta sina kolleger från andra EU-länder.