Foto: Adam Ihse

Katarina Wallgren blev fast anställd på Volvo första gången i september 2007. Det kändes tryggt och säkert. – Jag tänkte att nu är jag anställd på Volvo. Nu kan ingenting hända, berättar hon.

Katarina Wallgren, 32, kan andas ut efter nästan två månader av ovisshet. Hon är en av de lyckliga som får sitt tillfälliga jobb på Volvo Lastvagnar i Göteborg omvandlat till ett fast jobb nästa år.

Den långa väntan på besked är över.

– Ovissheten är det jobbiga. Stämningen har gått upp och ner i vågor. Det har pendlat mellan uppgivenhet och inställningen att vi måste förbereda oss på att alla kommer att få gå och planera för det, berättar hon.

I onsdags kom beskedet att 190 tillfälligt anställda på fabriken i Tuve får gå när deras kontrakt går ut i februari, mars och april. Majoriteten hade fasta jobb på fabriken tills Volvo tvärbromsade 2008 och 2009.

190 tillfälligt anställda i Göteborg får fasta jobb. För Katarina Wallgren innebär det att hon blir fast anställd på Volvo Lastvagnar för andra gången. Hon åkte ut under fordonskrisen i mars 2009.

Så småningom blev även hennes sambo uppsagd från Volvo. De flyttade de ihop – två vuxna och fyra barn i en trea på 69 kvadratmeter. Två barn i varje sovrum. De vuxna sov i vardagsrummet.

Den 24 september vågade paret tro på framtiden igen och köpte hus i Partille. En månad senare kom beskedet att Katarinas jobb var i fara.

Nu får hon fast jobb.

– När beskedet kom var jag hemma och vårdade sjuka barn, så jag vet inte hur stämningen är på jobbet. Men de jag har pratat med säger att det var en lättnad att få besked, även om det innebär att de får gå. Nu kan de inrikta sig på att söka jobb.

På Volvo Lastvagnar i Umeå blir alla visstidsanställda av med jobbet nästa år. Det innebär att 218 män och kvinnor åker ut den 29 februari.

Däremot verkar det inte som några visstidsanställda överhuvudet åker ut från fabriken i belgiska Gent. Orsaken är att staten betalar permitteringslön.