Läkaren som anmälde vanvården på äldreboendet Koppargården, som drivs av Carema, får inte vara kvar. Anledningen är samarbetssvårigheter, enligt stadsdelsförvaltning.


Läkaren är anställd av Trygg Hälsa som har avtal med Stockholms läns landsting. Men det är stadsdelen Hässelby-Vällingby som beslutar om vem som ska sköta läkarverksamheten på ett boende.

– Stadsdelsledningen har nu beslutat att vi inte kan vara kvar på Koppargården, säger Anders Hellström, verksamhetschef och medicinsk ansvarig läkare på läkarorganisationen Trygg Hälsa. Motiveringen är att vi inte kan samarbeta med Carema.

Stadsdelen anser att man inte kan garantera patienternas säkerhet för att det finns konflikter mellan Trygg hälsa och personalen på Koppargården.

– Kopplingen till att vår läkare slog larm om missförhållanden är solklar, säger Anders Hellström. Vi har lagar som vi måste följa när vi ser något som inte stämmer, vilket inte faller Carema i smaken.

Enligt Hellström slog läkaren larm om vanvården på Kopparbergen redan för ett år sedan. Då valde stadsdelen att inte göra någonting. När samma läkare anmälde missförhållandena en andra gång i början av september läckte uppgifterna till Dagens Nyheter. Först då agerade kommunen.

– Det är vår skyldighet att säga ifrån. Men när vi gör det blir vi straffade. Ur demokratisk synvinkel tycker jag att det här farligt. Det sänder fel signaler till samhället. Budskapet blir att den som slår larm plockas bort.

Ytterst ansvarig på stadsdelen Hässelby-Vällingby är stadsdelsdirektör Leif Spjuth. Enligt honom är det landstinget som beslutat att Trygg hälsa inte får vara kvar på Koppargården.

– Vi har rekommenderat landstinget att byta läkarorganisationen, men det är landstinget som har fattat beslutet, säger han.

Leif Spjuth har inga synpunkter på hur Trygg Hälsa skött sitt ansvar. Den kan vara lika bra som vilken läkarorganisation som helst, menar han. Det handlar enbart om samarbetssvårigheter mellan sjuksköterskorna på boendet och Trygg Hälsas läkare, hävdar han.

– Carema har länge velat byta ut Trygg Hälsa. Konflikten gör att vi inte kan garantera patienternas säkerhet, säger Leif Spjuth.