Foto: ADAM IHSE

Youngmans vd Pang Qingnian och Pang Das vd Pang Qinghua anländer till borgenärsmötet i Vänersborgs tingsrätt.

Saab är räddat, i alla fall för stunden. Lättnaden var stor både bland leverantörer och fack när beskedet om den fortsatta rekonstruktionen kom, men glädjen grumlas något av att 500 anställda förlorar sina jobb.

Rekonstruktionen av Saab fortsätter. Tingsrättens beslut i dag möttes av glädje och lättnad, men i morse före borgenärssammanträdet meddelade också Saab att 500 anställda kommer att sägas upp.

– Känslan är tudelad. Det är givetvis jätteskönt och jättepositivt att rekonstruktionen fortsätter, men varslen oroar samtidigt alla innan vi vet vilka de gäller, säger Håkan Skött, IF Metalls klubbordförande på Saab.

Lättnaden var påtaglig i sessionssalen i Vänersborgs kommunhus när tingsrätten meddelade att rekonstruktionen av Saab kommer att fortsätta. Men beslutet var väntat. När borgenärerna en halvtimme tidigare fått yttra sig över den rekonstruktionsplan som presenterades i dag, var samtliga positiva.

– Det här är det bästa vi hört på mycket länge. Kanske till och med bättre än den förra rekonstruktionen, sade Peter Hallberg, vd för Saabs återförsäljarförening, efter att rekonstruktionsplanen presenterats.
Planen innebär att de kinesiska företagen Pang Da och Youngman tar över hela Saab. De kommer att finansiera rekonstruktionen med ett brygglån på 50 miljoner Euro. De kommer sedan att skjuta till ungefär 5,5 miljarder kronor under de kommande två åren, och betydligt mer framöver om även investeringar för distribution och produktion i Kina räknas in.

För den framtida produktionen i Saab har vi för avsikt att skjuta till ytterligare 20 miljarder, sade Pang Qingnian, vd och ägare för Youngman under sammanträdet.

Rekonstruktören Guy Lofalk lovade att de kinesiska företagens pengar kommer att räcka både till att betala ut lönerna under rekonstruktionen och till att betala hela skulderna till leverantörerna. Leverantörerna kommer dock att få sina pengar i form av avbetalningar och planen för dessa är ännu inte klar. Han framhöll flera gånger i sitt anförande att det kinesiska ägandet kommer att gynna Saab både kort och lång sikt.

– Saab är i en bättre position än på länge. Saab får en långsiktigt finansiellt stark ägare med långsiktiga avsikter, sade han.

Budskapet om att hela skulderna ska betalas välkomnades av leverantörerna. Enligt Fredrik Sidahl, vd för underleverantörernas branschorganisation FKG, har de fordringar på upp emot 1,5 miljarder kronor. Att rekonstruktionsplanen inte ger några besked om när pengarna kommer, eller hur avbetalningarna ska gå till, ser han som mindre viktigt en sån här dag.
– Att höra kineserna lova den här finansieringen och ge oss ett löfte om att vi ska få betalt för allt vi levererat, det är helt underbart. Våra medlemmar får tillbaka en kund att leverera till samtidigt som de får sina pengar. Det är fantastiskt, säger han.

Även facken gladde sig åt beskedet. IF Metalls ordförande Håkan Skött säger att det förvisso vara väntat, men att det ändå känns skönt att det nu är klart att rekonstruktionen fortsätter.
Alla, både de anställda och leverantörerna, har allt att vinna på det här, säger han.

Samtidigt vilar beskedet om att 500 anställda ska sägas upp som ett dystert moln över fabriken. Det finns ännu inga besked om vilka varslen berör.

– Det är klart att varslen oroar, vi får se hur det blir när vi inleder förhandlingarna, säger Håkan Skött.