En väg ur krisen har byggts, men samtidigt byggs ett granskningsorgan upp där EU tar sig rätten att godkänna enskilda länders ekonomier.

Det euroland som vill göra en stor välfärdsreform i framtiden måste få godkänt av EU, säger Thomas Janson på TCO:s internationella enhet.

Samtidigt som EU har förhandlat fram ett räddningspaket har det tagits stormsteg mot att skapa en starkare ekonomisk styrning över medlemsländerna.

Frågan är vem som ska övervaka och hur det ska gå till att få EU-länderna att sköta sina ekonomier.

Det liknar en dragkamp mellan EU-kommissionen och euroländerna.

I torsdags förra veckan gjorde EU-kommissionen ett ryck i dragkampsrepet när de befordrade den finske Olli Rehn till vice ordförande i EU-kommissionen. Den finske ekonomikommissionären ges större befogenheter att övervaka EU-ländernas budgetar.

Samtidigt blev det ett ryck i repet åt andra hållet samma vecka.
Efter EU-toppmötet stod det nämligen klart att de 17 euroländerna närmare sig varandra ytterligare. En av slutsatserna efter EU-toppmötet är att euroländerna med EU-kommissionen och Europeiska rådet i framtiden ska granska euroländernas budget.

– En parallell organisation för övervakning håller på att byggas upp inom EU, säger Thomas Janson.

Europeiska rådet ska granska ifall det finns risk att enskilda länders reformer påverkar andra euroländer.

– Det innebär i princip alla stora reformer, säger Thomas Jansson. Det kan till exempel vara skattereformer, pensionsreformer eller andra välfärdsreformer.

Frågan om en tajtare kontroll över EU-ländernas ekonomier är het.

Inte minst för facket.

Tidigare i år slogs Europafacket hårt mot ett lagförslag med sex lagar som satte snäva gränser för hur länderna får hantera sin ekonomi.

Facket såg de första lagförslagen som ett försök från EU att blanda sig i lönebildningen.

Efter långa förhandlingar kom en garanti från EU-håll om att lagarna inte skulle blanda sig i lönebildningen. För ett par veckor sedan klubbade EU-parlamentet igenom de sex lagarna.

Natten till torsdag förra veckan talades det återigen om de sex lagarna.

Då höll EU en presskonferens där unionen presenterade vilken väg de ska följa för att ta sig ur krisen. EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso nämnde kort de sex lagarna om ekonomisk styrning och la sedan till att fler åtgärder i den riktningen kommer.

– Vi återkommer med ett förslag inom ett par veckor, sa han.

Det är ingen överdrift att säga att strukturerna som håller upp EU just nu ruckas på många håll och kanter.

Såväl EU som euroländerna slipar på sina metoder för en mer enhetlig ekonomisk styrning. Samtidigt försöker Tyskland driva på för att andra länder ska skriva in i sina nationella grundlagar att deras budgetunderskott inte får bli för stort.

Tyskland har redan skrivit in det i sin grundlag, Rumänien likaså, men nu vill de att andra länder ska följa efter och skapa en så kallad skuldbroms.

Det dröjer alltså några veckor innan EU-kommissionens ordförande kommer med ett mer detaljerat förslag om ekonomisk styrning. Nästa hållpunkt blir i december då en orienteringsrapport om ekonomiska åtgärder ska släppas. I mars 2012 ska EU ha tagit fram en ännu mer detaljerad rapport om hur dessa åtgärder ska införas i unionen.