Handtvättning av bilen blir allt vanligare men jobbet sker ofta under slavliknande villkor, uppger Sveriges Radios Kaliber.

Firmorna som erbjuder handtvättning av bilar blir allt fler och priset är lågt – kring en hundralapp för en tvätt.

Kalibers redaktion har undersökt arbetsförhållandena i branschen.

Robert Dimmlich, vd för branschorganisationen Svensk Bensinhandel, uppger att det är omöjligt att ta så lite betalt som en hundralapp, för en biltvätt som betalar en kollektivavtalsenlig lön.

Enligt Kalibers granskning utnyttjas ofta asylsökande och papperslösa av företagen.

En kväll i oktober träffar de en man som kallar sig Ali som tvättar bilar i en Göteborgsförort.
Han jobbar tio timmar om dagen och får för det 300 kronor.

– När jag arbetar så känns det som om mitt arbete är gratis, jag vet att jag blir utnyttjad, säger han till Kaliber.

Att hitta andra jobb för honom är dock svårt eftersom han lever som gömd flykting i Sverige sedan 2007.

– Vi har levt såhär under en lång tid nu, det har blivit så mycket saker som har hänt som har tryckt ned oss, som har varit en belastning som har gjort att man har börjat vänja sig vid att leva såhär. Vad är det polisen ska göra om de tar oss? Vi är döda här och vi är döda i hemlandet – så vad är skillnaden?

De som jobbar på biltvättarna arbetar i sina egna kläder och deras oro för myndigheterna är stor. Det har fackförbundet Transport märkt av.

– Alltså man springer när vi kommer. Man lämnar arbetsplatsen. Man vet ju inte riktigt heller vem vi är, om vi kommer från polisen eller var vi kommer ifrån. Men man springer när de förstår att vi är där för att fråga om deras arbetsförhållanden, säger Peter Åkesson, ombudsman på Transport i Göteborg, till Kaliber.

Sveriges Radio undersökte tolv biltvättar i Göteborgstrakten och av dessa betalade tre företag inga arbetsgivaravgifter alls och sju företag betalade orimligt lite, enligt Skatteverket.
 Kaliber har även undersökt biltvättar i andra städer, exempelvis Örebro. Även där betalade företagen en misstänkt låg arbetsgivaravgift.

Även i Stockholmstrakten blir det allt vanligare med oseriösa biltvättar.

– Förra året gjorde vi inte ett enda tillslag mot en biltvätt. I år har vi gjort 23, säger Jerk Wiberg, gruppchef på gränspolisen i Stockholm till radioprogrammet.