Foto: Stefan Jerrevång

När Kerstin Wigrens rygg­smärtor blev för svåra kunde hon inte jobba mer. Men försäkringskassan anser inte att hon ska förtidspensioneras. I dag står hon utan inkomst sedan två år tillbaka.

– Det är väldigt jobbigt att inte bli trodd på. Jag trivs ju med att jobba, jag brukade se fram emot det, säger Kerstin Wigren som närmar sig 60-årsstrecket.

Hon bor i östgötska Linghem och är ett exempel på att det har blivit svårare att få förtidspension. De hårdare reglerna kan också ligga bakom att männen har kommit ifatt kvinnorna nät det gäller att få sjukersättning.

Efter en tids smärtor i ryggen kände Kerstin Wigren till slut att det inte gick längre. Jobbet inom vården innebar tunga lyft och belastningar på ryggen. År 2007 sjukskrevs hon på halvtid för att sedan prova att jobba 25 procent, men kroppen orkade inte. Hennes läkare konstaterade att hon hade förslitningsskador och att det inte fanns något lättare jobb som hon skulle klara av.

Efter några misslyckade försök till arbetsträning tog sjukpenningen slut. Hon försökte få sjukersättning, som förtidspensionen i dag kallas. Läkarna och arbetsförmedlingen bedömde att hon inte kunde jobba, men Försäkringskassan tyckte annorlunda.

– Jag har blivit bollad fram och tillbaka. Försäkringskassan skickar mig till arbetsförmedlingen som skickar mig tillbaka. Jag försökte ordna ett gemensamt möte så att vi skulle kunna reda ut allt, men det ville de inte, säger Kerstin Wigren.

Ekonomin är beroende av makens arbete, men hon säger att det ofta är knapert. Räkningarna blir varken lägre eller färre.

– Jag tyckte att det var för lite för lätt att få sjukersättning förut, men i dag har det gått åt rakt motsatt håll. Jag har blivit utförsäkrad och hamnat mellan stolarna och jag tycker att både Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen har bemött mig väldigt illa.

I dag är Kerstin Wigren mest hemma, med ständiga smärtor i ryggen. Hon har alltid tyckt om att vandra i skogen, men trots att hon använder stavar får hon lida för sådana utflykter flera dagar efteråt.

Någon gång under 2009 tog hon kontakt med facket. Kommunal driver nu hennes ärende i en tvist med försäkringskassan. I väntan på ett beslut får hon förlita sig på att makens inkomster täcker alla utgifter.
Robin Linderborg