Foto: Pontus Lundahl

 

Sverige tog två silver- och två bronsmedaljer i yrkes-VM. Av 48 länder på plats i London hamnade Sverige på plats 14. Billackeraren Erik Groth, som LO-Tidningen tidigare skrivit om, är en av bronsmedaljörerna.

En hel veckas tävlande är nu över för de 27 ungdomar som representerade Sverige i yrkes-VM. Tävlingen, som arrangeras vartannat år, samlar de bästa unga yrkesutövarna från respektive land. Det här året deltog Sverige i 24 yrken varav tre var lagtävlingar.

Just lagtävlingarna gick det bra i för Sveriges del: silver i omvårdnad och trädgårdsanläggning, och brons i mekatronik. I singeltävlingarna står Erik Groth som ensam medaljör med sitt brons i billackering.

– Landslaget har varit helt fantastiskt, de har gjort ett otroligt jobb. Vi tog ju fyra medaljer och många andra var väldigt nära fler medaljer, säger Gabriella Lavecchia, lagledare för yrkeslandslaget.

När LO-Tidningen inför yrkes-VM besökte Erik Groth i Järfälla berättade han att koreanerna skulle bli svårast att slå. Hans farhågor besannades. Förutom en guldmedalj i billackering knep Sydkorea ytterligare tolv guldmedaljer, fem silver och sex brons. Landet placerade sig därmed på första plats i tävlingen totalt. På andra plats kom Japan, följt av Finland på tredje plats.

Erik Groth är mycket nöjd med resultatet.

– Det känns jättebra, jag har inte riktigt hunnit smälta det än. Det var sex personer som låg väldigt nära varandra så det var oklart in i det sista. Det var tio år sedan Sverige tog medalj i billackering. Vi firade i går och fortsätter i kväll.

World skills Sweden, som ansvarar för det svenska yrkeslandslaget, är ett samarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och utbildningsdepartementet.

Fakta

De tog medalj

Mattias Nilsson och Mikael Eriksson tog silver i omvårdnad.

Stefan Allansson och Mikael Andersson tog silver i trädgårdsanläggning.

Anders Wadman och Viktor Öhlén tog brons i mekatronik.

Erik Groth tog brons i billackering.