Foto: Janerik Henriksson

Med 40 år inom yrket höll Christer Brunström och Lage Nordlund uppsikt över poliskollegornas demonstration på Sergels torg i Stockholm. Hundratals poliser krävde högre lön och bättre villkor.

– De vill att vi ska ta ansvar för löneutvecklingen, medan giriga bankdirektörer roffar åt sig.

Johan Svanestrand skrädde inte orden i sitt tal på Sergels torg.  Han jobbar själv som polisassistent på Södermalm. I våras satt han och några andra poliser och diskuterade sina arbetsförhållanden över lunchen. Diskussionen växte och mynnade ut i dagens protest.

– Vi som jobbar i yttre tjänst tycker att vår lön är alldeles för låg i förhållande till vår arbetsinsats. Vi utsätts ständigt för risker och jobbar ofta skift, säger Johan Svanestrand.

Han säger att ingångslönen för poliser har varit i stort sett oförändrad sedan 2002. I ett nyligen slutet centralt avtal höjdes ingångslönen med 1 300 kronor, men det tyckte poliserna på plats var otillräckligt.

– Jag tycker att vi som har jobbat några år också ska få våra löner höjda. De lönerna har också stått stilla, säger Pernilla Silvén som jobbar som polis i Skärholmen.

Vid sidan av de demonstrerande poliserna stod poliser i tjänst och övervakade. Christer Brunström och Lage Nordlund har båda varit inom yrket i över 40 år.

– Det är mest de yngre som får ta slitiga skift. Kroppen mår inte bra av det. Jag är solidarisk med dem, säger Christer Brunström.

Poliserna fick inte tillstånd att leda demonstrationståget till arbetsförmedlingen. Johan Svanestrand uppmanade dem att i stället promenera dit tillsammans för att söka nya jobb. Efter några stopp för röd gubbe anlände ett par hundra poliser till kontoret vid Sveavägen. Personalen hade förberett sig så att samtliga skulle kunna få snabbkurser i jobbsökande.

– Jag var lite nervös först, men jag tycker att uppslutningen känns bra. Nu hoppas jag att den breda massan förstår vad vi tjänar och att man från politiskt håll skjuter till mer pengar, säger Johan Svanestrand.

FAKTA: Polislöner

Ingångslönen för poliser höjdes den 1 oktober med 1 300 kronor till 21 300 kronor. Det nya avtalet mellan Rikspolisstyrelsen och Polisförbundet bygger i övrigt på lokal lönesättning.

Enligt SCB:s lönestrukturstatistik för 2010 är den genomsnittliga månadslönen för poliser 29 100 kronor. Det finns dock stora lokala variationer.