Rakt på

Anders Andersson, ombudsman på Livs i Östersund, där Hemköp har filmat anställda i hemlighet.

Hur kom det fram att Hemköp hade dolda kameror?

– Hemköp och Jämtbagaren i Östersund har sedan länge haft ett gemensamt fikarum. Där har det funnits utgångna varor som de anställda har fått äta eller ta med sig hem, ingen har tjafsat om det tidigare. Men Hemköp fick nyligen en ny butikschef, och för några dagar sen kallade hon in två av bagarna på sitt kontor. Där visade hon en film på datorn där personerna plockade på sig kexpaket, och anklagade dem för stöld.

Vilka kände till att kamerorna fanns?

– Såvitt jag vet bara butikschefen på Hemköp. Bagerichefen visste inget och har nu anmält det hela till Datainspektionen. De anställda är väldigt upprörda. För att filma i en fastighet måste man följa personuppgiftslagen som bland annat säger att alla berörda måste informeras.

Vad hände med de två bagarna?

– De har förbjudits att handla eller ens befinna sig i butiken.

Vad gör ni från fackets sida?

– Ja, vi funderar på vad vi kan göra. Bagerichefen har ju anmält det till Datainspektionen och det kanske vi också kommer att göra. Att filma utomhus med länsstyrelsens tillstånd är en sak, att smygfilma anställda inomhus en helt annan. Jag har inte varit med om någonting liknande förut.