Håkan Juholt ändrar sig och föreslår att taket i a-kassan ska höjas. S-ledarens helomvändning kommer efter hård kritik inom partiet. LO hoppas att partiledningen nu står fast vid höjningen.

A-kassans ersättningsnivåer har länge varit en het politisk potatis. Socialdemokraternas kongress har satt upp ett tydligt mål: 80 procent av löntagarna ska få ut 80 procent i ersättning vid arbetslöshet. Det innebär att taket för a-kassan måste höjas.

Men när Håkan Juholt och ekonomiskpolitiske talespersonen Tommy Waidelich presenterade sitt förslag till skuggbudget i förra veckan hade kravet strukits. Det reagerade riksdagsgruppen starkt på. I ett internt mejl, som cirkulerat i massmedier, skrev gruppledaren Carina Moberg att budgeten inte håller måttet.

Nu ligger ett nytt förslag på bordet som verkställande utskottet under dagen ska ta ställning till.

Anna-Kirsti Löfgren, ekonom på LO, reagerade också på det uteblivna kravet.

– Jag hoppas att de inser att kongressbeslut och valmanifest borde betyda något.

För LO är a-kassan en viktig fråga. Fackets krav ligger nära Socialdemokraternas: De flesta löntagare ska få 80 procent i ersättning.

– A-kassan fungerar som en automatisk stabilisator och bidrar till en rörligare arbetsmarknad. En höjning av taket innebär också att fler vill vara med i a-kassan, säger Anna-Kirsti Löfgren.

Socialdemokraternas budgetmotion ska vara klar senast på onsdag.

Fakta

Så vill LO förändra a-kassan

• Sänk medlemsavgiften till cirka 100 kronor i månaden.

• Höj taket för ersättningen.

• Höj ersättningen till 80 procent, och på sikt 90 procent, utan nedtrappning.

• Gör det enklare att få ersättning.