Foto: Yvonne Åsell

Anja Pärson vill starta en facklig organisation för skidåkare. Idrottarna upplever att Internationella skidförbundet (Fis) klubbar igenom nya beslut utan att de själva får någon talan. Nu hotar åkarna med strejk.

Fis har nyligen infört nya skidregler. Skidorna ska bli bredare på mitten och de alpina åkarna ska ha en längre svängradie. Enligt Fis är reglerna till för att minska olycksrisken. Men åkarna är kritiska.

– Fis jagar fram sina beslut för fort och vi har inte fått hänga med, sa Anja Pärson i SVT Sport i går.

Hon vill nu tillsammans med andra i världscupen bilda en facklig organisation som motpart till Fis.

Skidåkare och andra enskilda idrottsutövare har, till skillnad från exempelvis fotbollsspelare, oftast ingen formell anställning av en klubb eller liknande. I fallet med Fis är det en organisatör som ställs mot tävlingsdeltagarna.

– Facklig organisering sker traditionellt gentemot en arbetsgivare. Men det är klart att man kan bilda en intresseförening för att föra sin talan. Med ett par kända namn lär man kunna få med sig de övriga utövarna, säger Stefan Klevenvall, avtalsansvarig för idrottsutövare på Unionen.

Unionen organiserar bland annat hockeyspelare. Stefan Klevenvall säger att egenföretagande idrottare teoretiskt sett skulle kunna organisera sig i Unionen eget.

I SVT Sports inslag framgår det att 180 aktiva åkare och ledare har skrivit under ett protestbrev mot Fis. På frågan om Anja Pärson nu ska bli fackpamp skrattar hon och säger:

– Ja, men det brukar funka ganska bra när jag sitter på de här mötena.