Foto: Niklas Larsson

TCO:s app ­Kol­leagues ­(ov­an) har lad­dats ner över 5 000 gånger.

 

Allt fler företag och organisationer satsar på att utveckla appar till mobiltelefoner, och nu hänger facken på trenden. TCO och Saco har redan lanserat några. Flera LO-förbund har också planer på att utveckla sina egna appar.

En av de mest populära apparna – eller mer formellt mobilapplikationerna – i Sverige just nu är alfapetspelet Wordfeud. I likhet med majoriteten av alla appar är den utvecklad för Iphone. Vid sidan av moderna klassiker som just Wordfeud, Whatsapp messenger (som man skickar meddelanden med) och Svampguiden kommer allt fler appar knutna till organisationer.

Av LO:s fjorton medlemsförbund har fem planer på att utveckla en egen app. Längst har Hotell- och restaurangfacket kommit. Det planerar att i november lansera en app som kan hjälpa en att hitta restauranger med kollektivavtal – ett komplement till webbplatsen Schysta villkor.

Elektrikerna planerar att utveckla en app som gäller ackord och arbetsmiljö. Även Byggnads, Kommunal och Seko har planer. Andra förbund är avvaktande.

– Fördelen är att de är väldigt användarvänliga. Nackdelen är att de kostar att ta fram och har begränsade användningsområden. Vi har inte hittat något där nyttan väger upp kostnaden, säger Mattias Håkansson, informationssek­retare på Transport.

Andra fack har redan tagit fram appar. TCO-förbundens samarbetsprojekt Facket förändras lanserade i januari 2011 spelet Kolleagues. Det finns för både Iphone- och Androidtelefoner och har laddats ned över 5 000 gånger. Spelet går ut på att samla arbetskamraterna och få ihop så mycket semester och pension som möjligt. Tanken är att appen ska öka ungas kunskap om kollektivavtal.

– Vi har fått väldigt positiva reaktioner, och nu planerar vi att utöka spelet, säger Ana Esteban, projektledare för spelet.

I USA har sjuksköterske­facket Minnesota Nurses Association (MNA) nyligen lanserat en app med en rad tjänster. Genom appen kan medlemmar rapportera om osäkra anställningsvillkor, läsa fackliga nyheter, se direktsända videoklipp och komma i kontakt med facket. Enligt John Nemo från MNA är fackföreningen bland de första i USA med en egen app.

Fakta

Några fackliga appar

Saco har appen Akademikerlön med lönetips och lönestatistik.

TCO har förutom Kolleagues även Söka jobbguiden med jobbsökartips och möjlighet att kontakta fackliga rådgivare.

Vision, tidigare SKTF, har apparna Jobbtest, Ledarskapstest och Karriär­stils­test.

Unionen har appen Semesterkoll med information och kunskapstest om rätten till semester.

Samtliga fackappar är gratis.