Välkommen till Dina försäkringar, LO-Tidningens bilaga om ditt försäkringsskydd. Den ger en någorlunda fullständig bild av det stöd du får om du blir arbetslös, sjuk eller skadar dig på jobbet. Och den dag du går i pension.

Läs! Om du känner till dina förmåner minskar risken att du missar något du har rätt till. Kanske gör det också att du kan lägga mindre pengar på privata försäkringar. Är du osäker – tala med fackets försäkringsrådgivare!

En viktig del av bilagan handlar om försäkringar som anställda har genom kollektivavtal. De ser olika ut beroende på om du är privat, kommunalt eller statligt anställd.

De skillnaderna minskar dock så sakteliga. Från och med 2012 har privatanställda arbetare lika bra pensionsförmåner som privatanställda tjänstemän. Samtidigt får kommunalt anställda en omställningsförsäkring som inte bara ger pengar i samband med uppsägning, utan också hjälp att hitta nytt jobb – ett stöd som privat och statligt anställda haft sedan tidigare.

I skrivande stund förhandlar LO med Svenskt Näringsliv om högre ersättning vid sjukdom för privatanställda arbetare. Får LO igenom sina krav fylls ännu ett glapp mellan privat och kommunalt anställda igen.

Den stora trygghetsklyftan finns mellan dem som omfattas av kollektivavtal och dem som inte gör det. Uppmaningen att kräva kollektivavtal var du än jobbar är lika aktuell som någonsin.

Mårten Martos Nilsson