IF Metalls avtalsråd har sagt sitt. Förbundet står utanför LO-samordningen i årets avtalsrörelse.
– Vi säger ja till industrisamordningen och nej till LO-samordningen, säger Stefan Löfven, IF Metalls förbundsordförande.

I dag gick IF Metalls avtalsråd som väntat på förbundsstyrelsen linje i frågan. Bara ett av de 170 ombuden gick upp och talade för att förbundet skulle gå med LO-samordningens krav, men röstades ner med bred majoritet.

Anledningen till den spruckna samordningen är att IF Metall, tillsammans med GS och Livs, inte accepterar jämställdhetspotten på 100 kronor extra per person på avtalsområden där snittlönen ligger under 22 400 kronor, vilket LO-Tidningen tidigare berättat.

IF Metall anser att potten är för hög, och att den slår orättvist. Även IF Metall har många lågavlönade kvinnor, som inte skulle få ta del av potten för att snittlönerna på avtalsområdet ligger högre.

– Våra lågavlönade medlemmar, ofta kvinnor, i industrin kan inte acceptera att andra ska få betydligt mer, säger Stefan Löfven.

Han tillägger att det är svårt att acceptera en konstruktion som innebär att industriarbetare som tjänar 19 000 kronor ska få mindre än till exempel handelsanställda som tjänar 21 000 kronor i månaden.

– Vi ska se vår lågavlönade i ögonen också, säger han.

Totalt har 232 motioner om krav inför avtalsrörelsen kommit till avtalsrådet. Ett vanligt krav är fortsatt arbetstidsförkortning, men det kommer facket inte att driva i år.

Däremot ska de formuleras skarpa krav när det gäller anställdas rätt att säga nej till övertidsarbete. Veli-Pekka Säikkälä konstaterar att kravet troligen blir svårsmält för arbetsgivarna som brukar hävda sin rätt att få leda och fördela arbetet.

– Men som ett av ombuden sa: Då ska vi ha rätten att leda och fördela fritiden, säger han.

Att IF Metall säger ja till Facken inom industrins avtalsplattform innebär att facket kräver löneökningar på 3,7 procent vilket motsvarar 910 kronor med en garanterad ökning för alla på 560 kronor. Facket kräver också en månad extra utfyllnad av föräldraförsäkringen, och har krav gällande kompetensutveckling och företagshälsovård.

Även industrifacket Livs sade i går ja till industriplattformen och nej till LO-samordningen på sitt förbundsmöte. I morgon väntas fackförbundet GS fatta samma beslut.