Klicka på bilderna för att se dem i full storlek.

 

Man kan inte skriva en deckare utan att kommentera samhället. Utifrån det påståendet diskuterades kriminalgenren i senaste upplagan av LO-Tidningen Live. Och deckare eller krimi? Det rådde det delade meningar om.

Kulturjournalisten Bengt Eriksson föredrar termen krimi framför deckare. Han anser att krimi bättre täcker in den samhällsskildrande genre han intresserar sig för, där brottet står i centrum.

– Brott begås på grund av omständigheter i samhället. Det behöver inte betyda att en kriminalroman alltid är samhällskritisk, men den kan inte undgå att kommentera samhället. Det är min tes.

Paneldiskussionen leddes av LO-Tidningens kulturredaktör John Swedenmark. Bengt Eriksson börjar i höst bevaka kriminallitteraturen för LO-Tidningens räkning. Bredvid honom satt Aino Trosell, arbetarförfattare som bland annat skriver kriminalromaner.

– Jag blev förvånad första gången någon frågade mig när nästa deckare skulle komma. Men jag har märkt att det är avslappnande att ses som deckarförfattare. Man kan göra vad man vill inom genren, sade Aino Trosell.

En fråga som togs upp av John Swedenmark var klasståndpunkter i litteraturen. Bengt Eriksson berättade att det i USA är vanligt att arbetarförfattare skriver kriminalromaner.

– Men här finns det en allmän trend i dag där det blir vanligare med borgerliga miljöer och med romaner. Det behöver dock inte betyda att de är mindre samhällsskildrande, sade Bengt Eriksson.

Aino Trosell höll med Bengt Eriksson om att det inte går att skriva kriminalromaner utan kunskap om sin samtid. Hon berättade om den omfattande research hon gör inför sina böcker, där Siv Dahlin är den återkommande figuren.

Aino Trosell har bland annat fördjupat sig hur det är att arbeta som dykare. I maj kommer hennes nästa bok.

– Förlaget vill att den ska marknadsföras som roman. Det bygger på någon slags föreställning om kvalitetsskillnader mellan romaner och deckare, sade hon.

Just kvalitet var en fråga som flera i publiken hade åsikter om. Alla deckare verkar ju vara uppbyggda på samma sätt. Innebär inte de starka ramarna och schablonerna inom genren att det är ganska enkelt att sätta sig ned och skriva en deckare?

– Det är faktiskt väldigt svårt att skriva en bra deckare. Det finns en myt om att deckare är lättskrivna böcker som säljer i massupplagor. Vissa författare lyckas, men bakom dem finns det otroligt många andra som misslyckas, sade Bengt Eriksson.